Přestože vývoj Aperture byl ukončen už před víc jak dvěma lety a Apple oficiálně ukončil podporu, řada uživatelů jej dál používá. I já mám stále malou část fotografií v Aperture, a přestože jsem již většinu práce přenesl do Lightroomu, stále se k němu nostalgicky vracím. S příchodem MacOS Sierra nastala logická otázka kompatibility starého Aperture s novou verzí systému. Takže jak to vypadá?

 

 

MacOS SierraAperture a MacOS Sierra jde, ale dře

Obecnou dobrou zprávou je, že Aperture většině uživatelů pod Sierrou spustit jde a v zásadě funguje. Přesto je několik oblastí, ve kterých má Aperture, minimálně s verzí systému 10.12.0, problémy.

Většina uživatelů reportuje pád aplikace při přepnutí na panel Info. Bohužel i já tento problém mám. Zřejmě ze stejné příčiny aplikace spadne při snaze zapsat metadata při importu.

Další častou chybou jsou nefunkční celoobrazovkový režim, který buď způsobí pád aplikace nebo černou obrazovku. Již od předchozí verze systému nefunguje Soft Proofing.

Řada uživatelů hlásí i problémy s některými plug-iny.

 

Jak problémy řešit?

Jednou z možností samozřejmě je neinstalovat Sierru a zůstat u staršího systému. Pokud chcete nebo potřebujete Sierru používat, pak rozhodně začněte zálohou knihovny. Pokud narazíte na problémy s Aperture, doporučuji odinstalovat všechny pluginy, případně zkusit reinstalaci Aperture.

Pokud se rozhodnete pro reinstalaci, je rozumné pomocí AppCleaneru či podobné aplikace odstranit všechny pomocné soubory, plisty a nastavění. Tedy vše kromě knihoven fotografií. Zároveň se ujistěte, že máte Aperture koupený přes MacAppStore či máte k dispozici instalační média, než se do reinstalace pustíte.

 

Závěr

Je otázkou, zda některé problémy nejsou způsobené chybami v MacOS Sierra verze 10.12.0 a nebudou opraveny. Nicméně je holým faktem, že Aperture již není podporovaný, takže Apple již případné problémy s kompatibilitou neřeší a je velice pravděpodobné, že pod Sierrou již nikdy Aperture plně fungovat nebude. Bylo to krásné a bohužel je konec.

 

Chcete se naučit alternativní řešení k Aperture a bezproblémově na ně přejít? Přijďte na naše kurzy Fotek či Adobe Lightroomu.