Finder používá na Macu asi většina uživatelů. Je rychlý, jednoduchý a přímočarý. Aby Apple dosáhl co nejvyšší rychlosti, musel udělat několik kompromisů. Jedním z nich je fakt, že Finder zobrazuje velikost souborů, ale nezobrazuje, kolik místa zabírají jednotlivé složky, či chceteli adresáře. Pokud vám tato informace chybí, ukážeme si, jak ji zapnout.

Finder velikost složky

Zapnutí velikostí složek ve Finderu

Spusťte Finder a v menu si vyberte položku Zobrazení – Volby zobrazení nebo použijte klávesovou zkratku CMD+J. V zobrazeném okně dole najdete položku Počítat všechny velikosti, kterou aktivujete a tím řeknete Finderu, že chcete vypočítávat i velikosti složek. Pak už jen stačí kliknout na tlačítko Použít jako výchozí, čímž si zapnete toto nastavení pro všechny složky v počítači.

 

Závěr

Jak jsme již řekli, výpočet velikostí složek může počítač částečně zpomalovat, zejména pokud máte složky s obrovským množstvím malých souborů. Nicméně rozdíl je u většiny počítačů zcela nepatrný.

Chcete se naučit pracovat s Macem naplno? Přijďte na naše kurzy Mac OS: Přecházíme na Mac a Mac OS: Jak využít Mac naplno.