iMovie pro Mac Apple v poslední době postupně vylepšuje drobnými úpravami během každého updatu. Zdá se, že vývojáři se rozhodli místo velkých skokových změn jít cestou postupného vylepšování. Proto i verze 10.1.2 uvolněná 28. dubna přináší kromě drobných oprav i změny uživatelského rozhraní a funkčnosti.

Novinky v iMovie
První viditelnou změnou je náhrada původního malého tlačítka plus pro vytváření nových projektů velkým. Došlo tak k sjednocení zakládání projektů s iMovie na iOS, kde se také nový projekt zakládá kliknutím na velkou dlaždici plus, která je přímo v seznamu projektů. Z osobní praxe mohu potvrdit, že řadě začínajících uživatelů tato změna pomůže, protože již při tomto prvním kroku se začátečníci zasekávali. Koneckonců i náhledy jednotlivých existujících projektů se po vzoru iOS verze iMovie zvětšily a jsou tak návodnější.

Další překvapivě zásadní změnou je, že když kliknete na klip v knihovně Moje média, tak se automaticky vybere celý. Dříve se na kliknutí dělal pouze výsek videa, což celou řadu uživatelů mátlo a až po dvojitém kliku se klip vybral celý. Tato drobná změna zcela jistě ulehčí život většině uživatelů.

Další novinka se týká nových rozlišení pro iPad Pro (1600 x 1200) a Apple TV (1920 x 1080) pro App Preview. I zde je tedy vidět postupující integrace OS X a iOS verze iMovie.

Závěrem
Kromě uvedených novinek Apple provedl blíže nespecifikované opravy a vylepšení stability, takže i kdyby vás uvedené nezaujalo, vyplatí se iMovie aktualizovat pomocí MacAppStore. Tato verze je samozřejmě k dispozici zdarma všem uživatelům Maců.