Pokud se rozhodnete opravdu seriózně pracovat s iPadem, brzy narazíte na potřebu ukládat si někam hesla, čísla platebních karet a další citlivé informace. Na první pohled by se mohlo zdát, že si člověk vystačí s klíčenkou sdílenou na iCloudu, ale ta je na iOS poměrně nepraktická a mimo Safari se k ní vpodstatě nedostanete. Proto jsem opravdu rád, že už roky používám aplikaci 1Password. Ta se mi opravdu osvědčila.

 

image

Co je 1Password

Aplikace 1Password je placená aplikace od AgileBits. Koupit ji můžete v AppStore a je k dispozici pro iOS, OS X, Android i Windows mobile. Díky tomu můžete mít všechny informace k dispozici všude, kde je potřebujete. Já osobně používám synchronizaci přes iCloud, která je díky extrémně silnému šifrování pro mě dostatečně bezpečná. Pokud jste hodně paranoidní, tak můžete synchronizaci provádět jen lokálně po Wi-Fi.

Do 1Password můžete ukládat přístupové údaje do webových služeb, čísla kreditních karet, dokladů, různá sériová čísla a cokoli, co chcete mít zabezpečeno. 1Password má kromě hlavní aplikace i modul pro Safari a další prohlížeče, takže se s ním pracuje velice dobře. K dispoziciu je dokonce i aplikace pro AppleWatch.

Princip je jednoduchý. Všechna svá hesla a informace máte bezpečně uložena uvnitř zašifrovaného trezovu a přístup do něj chráněn buď silným heslem, nebo otiskem prstu.

 

image

Jak se 1Password používá na iPadu Pro

Tuto aplikaci jsem nevybral náhodou. Je známá extrémně silným šifrováním dat. Používám ji již roky a ani jednou s ní nebyl problém. A ze všeho nejlepší na tom je, že podporuje TouchID, takže když používáte iPad či iPhone na veřejných místech, nikdy nezadáváte heslo, které by mohl někdo vidět.

V případě mobilního Safari stačí u formuláře kliknout na tlačítko sdílení a vybrali položku 1Password. Objeví se žádost o zadání otisku prstu a po jeho ověření se nabídnou uložené přihlašovací údaje, které potvrdíte. Samozřejmě místo hesla jsou jen tečky, takže vše je bezpečné.

Pokud potřebujete zabezpečenou informaci v jiné aplikaci, tak si 1Password můžete pustit v multitaskingu, ověřit přístup otiskem prstu a zabezpečenou informaci zkopírovat do schránky. Takže ani v tomto případě se neobjeví na displeji. To je velice důležité, protože je stále více specializovaných aplikací, které je lepší používat místo přístupu přes web.

Existuje samozřejmě řada jiných aplikací nabízejících podobné služby, mnoho z nich je dokonce zadarmo. Osobně dávám přednost 1Passwordu, protože má velice aktivní vývojáře, podporuje nejnovější technologie a u placené aplikace máte jistotu podpory ze strany vývojářů.

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: