Před pár dny společnost Adobe představila dlouho očekávaný nový produkt – Adobe Lightroom Mobile. Jde o aplikaci pro tablety iPad (iPhone a Android by měli následovat), která umožňuje fotografům pracovat s fotografiemi na cestách, a doplnit tak počítač tabletem. Nejde rozhodně o náhradu počítače a Adobe Lightroomu v desktopové podobě, ale spíš o rozšíření jeho funkčnosti, což je zcela v pořádku. Aplikace je ve verzi 1.0, takže se dá předpokládat její postupné vylepšování, přesto si dovolím na ni již nyní podívat kritickým pohledem často cestujícího fotografa a zamyslet se nad její filozofií.

Lightroom Mobile

Proč by se fotografovi hodil tablet?

V první řadě si položme otázku, co může takový tablet s malým, nekalibrovatelným displejem nabídnout profesionálnímu fotografovi? Každý cestující fotograf zcela jistě ocení minimální rozměry a hmotnost tabletu, velkou výdrž na baterii, skladnost a nenápadnost. To v kombinaci s možností používat řadu praktických aplikací pro organizaci cesty, vyhledávání lokací, ideálních světelných podmínek apod. dělá z tabletu velmi užitečného společníka na cesty. Takže představa cestování bez počítače, pouze s tabletem, je lákavá. Úkolem tabletu je z mého pohledu nahradit počítač na cestách s tím, že když se vrátím do studia, snadno rozdělanou práci přenesu z tabletu do počítače, kde v ní budu moci pokračovat. Což v tomto okamžiku nenabízí žádná aplikace pro iOS a Lightroom Mobile se snaží tuto mezeru zaplnit. Co všechno bych od něj chtěl?

 

  • Kontrolu fotografií v terénu
    Displej fotoaparátu je malý a v mnoha ohledech nepřesný, takže tablet se nabízí jako praktické řešení pro přesnější kontrolu fotografií přímo v terénu. Zejména kontrola ostrosti, roviny zaostření a hloubky ostrosti se dá na iPadu zvládnout velmi dobře, ale je neoddiskutovatelným faktem, že systémová aplikace pro prohlížení fotografií na iOS není z nejlepších, takže první prostor pro Lightroom Mobile.
  • Organizaci snímků na cestách
    Každý, kdo cestuje, ví, že cesty jsou provázeny nejrůznějšími prostoji. Jednou čekáte na letišti na letadlo, jindy na ideální světlo a to jsou chvíle, kdy by člověk rád využil čas pro první organizaci snímků, jejich protřídění, promazání, doplnění klíčovými slovy a rozdělení. Osobně bych nepotřeboval mnoho. Stačí mi vidět snímek přes celý displej tabletu, mít možnost kontroly v pohledu 1:1, přiřazení klíčových slov, hvězdiček a rozdělování do kolekcí.
  • Zálohování snímků
    Pokud se budeme bavit o cestování bez počítače, je nezbytně nutné vyřešit zálohování fotografií. I když má fotograf k dispozici dostatek paměťových karet pro ukládání snímků, potřebuje vytvořit minimálně jednu, lépe více záložních kopií pro případ nenadálé události.
  • Úpravy fotografií
    Osobně bych se dokázal na cestách bez úprav fotografií obejít, ale jejich možnost samozřejmě potěší. Nicméně aby byla užitečná, musí být prováděna nedestruktivně a tak, aby bylo možné provedené úpravy korigovat a dokončit na počítači s kalibrovaným výstupem. Až tehdy totiž lze posoudit reálný výsledek své práce.
  • Synchronizace s počítačem
    Velice důležité je, aby vše, co člověk udělá na tabletu, se ideálně na jedno kliknutí dalo přenést do počítače a tam pokračovat ve všem, co jsem na tabletu rozpracoval. To v tomto okamžiku v jednoduché podobě nenabízí žádný SW, dokonce ani kombinace Apple iPhoto na Macu a iPhoto pro iOS to neumí tak, jak seriózní fotograf potřebuje. iPhoto pro iOS se snaží počítač spíš nahradit, než že by s ním dobře spolupracovalo.
  • Prezentace klientům
    Když už budu mít fotografie zpracované, a je jedno zda na tabletu či počítači, tak je potřebuji sdílet s klienty a prezentovat svou práci. To znamená jak fyzickou prezentaci klientovi sedícímu po mém bodu, tak i možnost fotografie snadno dostat do klientova emailu, na sociální sítě apod.

 

Lightroom Mobile jen s Creative Cloud

Když byl Lightroom Mobile představen, první reakce uživatelů se bohužel netýkaly jeho funkčnosti, ale napojení na Creative Cloud. Přestože Adobe Lightroom v desktopové verzi je možné koupit jako samostatný program a používat plnohodnotně bez registrace a měsíčních plateb za Creative Cloud, Lightroom Mobile se bez Creative Cloud neobejde. Aplikace je sice zdarma, ale vyžaduje při prvním spuštění přihlášení pomocí AdobeID a jedinou možností, jak přenášet fotografie mezi tabletem a počítačem, je právě přes cloudové úložiště. To znamená minimální platbu 10 EUR (Photoshop CC, LR 5 a LR Mobile plan) měsíčně či víc bez ohledu na to, zda zrovna chcete přenášet snímky či nikoli, a to se řadě uživatelů logicky nelíbí.

 

Osobně bych se dokázal ještě smířit s měsíční platbou, ale nemožnost přímého přenosu fotografií mezi tabletem a počítačem bez použití Internetu považují za velký limit a handicap. Jakmile jste na místě s pomalejším internetem nebo s FUP policy, tak přenášení desítek GB fotografií na Creative Cloud a zpět do počítače je holý nesmysl.

obrázek 2

Co se v Lightroomu Mobile povedlo?

LR Mobile je svižný a to bez ohledu na to, s jakými snímky pracujete. Vyzkoušel jsem vše od fotografií pořízených iPhonem 5S, až po RAW fotografie s rozlišením 21MPix a práce byla vždy plynulá, všechny ovládací prvky reagují okamžitě a všechny úpravy jsou zobrazovány v reálném čase.

 

Další obrovskou výhodou je implementace nedestruktivních úprav a jejich 100% přenos do počítače. V LR Mobile najdete stejné úpravy jako v Lightroomu 4.5 na počítači. Všechny úpravy jsou zapisovány do XMP souborů, tablet ukazuje jejich náhled, ale originály snímků zůstávají nezměněné a všechny úpravy je možné přenést do počítače a tam je v Lightroomu jakkoli doladit, změnit nebo odvolat. Musím za sebe říct, že úpravy fotografií jsou v LR Mobile mnohem dál a mnohem pohodlnější, než bych očekával a daleko za hranicí mých osobních potřeb. K dispozici jsou dokonce i efekty, které mohou velmi zrychlit zpracování fotografií.

 

A do třetice si Adobe zaslouží pochvalu za uživatelské rozhraní a ovládání. Na rozdíl od Photoshopu Touch je Lightroom Mobile krásně přizpůsoben grafické podobě iOS7, je graficky čistý, přehledný, využívá gesta i víceprsté ovládání. Práci s ním si osvojíte doslova během několika minut a je velice příjemné. Na rozdíl od systémové aplikace lze snadno označovat fotografie a provádět hromadné přesuny, úpravy apod.

LRM_5

Co mě na něm štve?

Nemám rád silná slova a chápu, že řada argumentů může být subjektivní a dána mým stylem práce. Přesto mě velice mrzí řada vlastností, které mě osobně velice omezují. Pojďme to vzít popořadě:

 

  • Již samotný import fotografií do Lightroomu Mobile je velice krkolomný. Pokud jste v terénu bez počítače, tak sice můžete fotografie přes kabel stáhnout do iPadu, ale bude to proces zdlouhavý a nepohodlný. Nejprve snímky naimportujete do systémové knihovny a až poté je můžete naimportovat (rozuměj zduplikovat) do Lightroomu. Pokud se budeme bavit o 16GB paměťové kartě, což je dnes absolutní standard, tak půjde o proces na víc jak půl hodiny, vyžadující víc jak 32 GB místa v iPadu. To zcela znemožňuje okamžitou kontrolu práce v terénu a do značné míry omezuje užitnou hodnotu Lightroomu. Je pravdou, že na vině tohoto stavu je asi víc iOS než Adobe, přesto by jistě stálo za to, zamyslet se nad řešením, byť v podobě třeba bezdrátového přenosu přes WiFi z fotoaparátu přímo do Lightroom Mobile.Někteří uživatelé navíc reportují, že Lightroom Mobile zvládá RAW fotografie prohnané desktopovou verzí (opatřené smart preview), ale přímo importované RAW jim údajně nefungují. Já zaznamenal problémy s EXIFem, ale RAWy se tvářily funkčně. Takže otázkou je, kde je problém.
  • Co se týče organizace fotografií uvnitř Lightroomu, zde programátoři doslova odflákli svou práci. Snímky můžete označit jako “Pick” nebo “Rejected”, ale chybí hvězdičky, barvy, přejmenování fotografií, IPTC data i klíčová slova, která používají snad všichni uživatelé Lightroomu na desktopu. Navíc u fotografií importovaných z iPadu chybí čtení informací z EXIFu, které funguje pouze u fotografií přenesených přes Creative Cloud.
  • Dalším nelogickým bodem je synchronizace s počítačem. Jak již bylo řečeno, jedinou možností je synchronizace pomocí Creative Cloudu. Bez internetu nebo s pomalým připojením jste doslova nahraní a snímky ani úpravy nepřenesete. Navíc synchronizovat se dají z počítače pouze kolekce (dokonce ani smart collections nelze synchronizovat), nikoli adresáře, což pro mnoho fotografů (včetně mě) znamená výrazný zásah do struktury uchovávání fotografií. Není to problém neřešitelný, ale v každém případě to zdržuje a komplikuje práci. A to nemluvím o tom, že se katalog nafoukne o smart previews určené k synchronizaci.
  • A poslední výtka směřuje k možnosti zálohování. Zde opět jedinou možností je Creative cloud a tudíž je potřeba rychlé připojení k internetu. V dnešní době, kdy je k dispozici velké množství různých WiFi disků bych očekával podporu protokolu WebDav a možnosti zálohovat své fotografie z Lightroomu Mobile přes WiFi bez internetu přímo na externí disk.

 

Závěr

Adobe Lightroom Mobile je v mnoha ohledech povedená aplikace, která konečně alespoň částečně odpovídá na potřeby profesionálních fotografů na iOS. Nesnaží se nahradit počítač, ale doplnit jej, což je rozhodně správný směr. Povedlo se uživatelské rozhraní, ovládání i rychlost. Bohužel bezpodmínečná vazba na Creative Cloud a přenos fotografií pouze a výhradně přes něj jej velice limitují. Bude velice zajímavé, kolik uživatelů a jakým způsobem tuto novinku dokáže zakomponovat do svého workflow. Z výše uvedených důvodů je pro mě osobně zatím Lightroom Mobile nepoužitelnou hračkou.

 

Tento článek je rozšířenou verzí textu, který jsem napsal pro časopis Font 2/2014.

 

TIP: Pokud hledáte pouze možnost třídit a tagovat fotografie na iPadu a výsledek synchronizovat přes WiFi do LR, zkuste aplikaci Photosmith.