Adobe Lightroom nabízí hned několik celoobrazovkových režimů, které umožňují maximálně využít plochu displeje pro práci. Většina uživatelů bohužel objeví pouze jeden základní fullscreen režim, ale program nabízí mnohem víc.

Fullscreen Preview režim

Pomocí klávesové zkratky F nebo menu Window – Screen mode – Fullscreen Preview se aktivuje a opět vypíná klasický celoobrazovkový režim, ve kterém se skryjí všechny prvky operačního systému i Lightroomu a zobrazí se přes celou obrazovku aktivní fotografie. Tento režim je ideální pro prezentaci snímků či jejich kontrolu.

 

Fullscreen with menu bar režim

Tento režim je vlastně spíš maximalizací okna Lightroomu než celoobrazovkovým režimem v plném slova smyslu. Zůstanou zobrazený ovládací prvky systému i panely Lightroomu, který se jen maximalizuje. Aktivovat nejde klávesovou zkratkou, ale pouze v menu Window – Screen mode – Fullscreen with menu Bar. Hodí se pro běžnou práci na malých displejích.

 

Fullscreen

Pod tímto označením se skrývá to, co byste od celoobrazovkového režimu asi čekali. Zmizí ovládací prvky systému, Lightroom se zvětší přes celou obrazovku, ale zůstanete v modulu, ve kterém jste byli a ovládací panely zůstanou na svém místě. Tento režim je ideální pro úpravy fotek. Klávesovou zkratku nemá, ale lze aktivovat v menu Window – Screen mode – Fullscreen.

 

Adobe Lightroom fullscreen

Fullscreen and hide Panels

Pro třídění a hodnocení fotek je vhodný režim aktivovaný klávesovou zkratkou Shift+CMD+F nebo v menu Window – Screen mode – Fullscreen and hide Panels. Při něm se skryje vše co patří operačnímu systému, Lightroom se maximalizuje a skryjí se boční panely. Zůstane ale dolní Toolbar a můžete přepínat mezi malými náhledy a zobrazením celé fotografie. Tento režim jde použít i v dalších modulech.

 

Adobe Lightroom fullscreen

Závěr

Adobe Lightroom má poměrně jednoduché uživatelské rozhraní, které je přesto velice modulární. Dokáže se vám velmi dobře přizpůsobit, když víte, kde hledat.

Chcete se s Ligtroomem pořádně naučit? Přijďte na naše kurzy: Adobe Lightroom zrychlete zpracování fotografií, Adobe Lightroom workshop kreativních úprav, Adobe Lightroom workshop pro krajináře a Adobe Lightroom workshop portrétní fotografie.