Práce s Adobe Lightroomem na iPadu má řadu výhod. Organizovat a upravovat fotografie můžete prakticky kdekoli, lokální úpravy aplikované perem jsou velmi přirozené a zejména na iPadu Pro je Lightroom překvapivě rychlý. Jediné, co citelně chybí jsou hromadné úpravy. Jak se vypořádat s tímto handicapem?

Copy a Paste

Počítačovému pojetí hromadných úprav jsou nejblíž funkce Copy Settings a Paste Settings, které najdete v menu při úpravách jednoho konkrétního snímku. Práce s nimi je přesně taková, jakou očekáváte. nejprve upravíte jeden snímek k dokonalosti. Pak ťuknete na tři tečky vpravo nahoře a následně na Copy Setting. Další snímek vyberete buď zatáhnutím doleva či doprava nebo pomocí náhledů ve Filmstripu. Na závěr opět kliknete na tři tečky a Paste Settings.

Efektivita celého snažení záleží na množství provedených úprav. Osobně k této cestě sahám velmi zřídka.

Adobe Lightroom CC

Apply from previous Photo

I sami vývojáři si zřejmě uvědomují, že tato cesta je hodně zdlouhavá. Proto do pravého menu přidali samostatnou ikonu pro aplikování úprav z naposledy upraveného snímku. Tato funkce zhruba o polovinu zkrátí počet kliknutí, za předpokladu, že chcete úpravy aplikovat bezprostředně po jejich dokončení na další snímek. Navíc ukazuje miniaturní náhled toho, jak bude vypadat výsledek, pokud funkci použijete.

Touto cestou provádím hromadné úpravy nejčastěji. Stačí upravit jeden snímek, pak zatáhnout doprava, kliknout na ikonu a potvrdit úpravu. Je to celkem rychlé a přímočaré.

Adobe Lightroom CC

Presety

Poslední možností hromadných úprav je využití presetů, tedy uložení si úprav pro budoucí použití. Presety slouží primárně k uložení povedených sad úprav, takže je má smysl používat pouze za předpokladu, že budete chtít danou úpravu používat i v budoucnu. 

 

Závěr

K dokonalosti chybí z mého pohledu Lightroomu CC pro hromadné úpravy jediné. V knihovně je nástroj Select, který umožňuje hromadný export či organizaci fotografií. Pokud by ten nabídl i hromadné aplikování třeba presetu, bylo by to úplně dokonalé.

Chcete se naučit upravovat fotografie v Adobe Lightroomu na iPadu? Přihlaste se na kurz Adobe Lightroom: Zpracování fotografií na iPadu.