Adobe Lightroom kromě podpory vyvolání různých RAW formátů v sobě nese již delší dobu databázi objektivů a jejich známých chyb. Nejčastěji se jedná o různá geometrická zkreslení, vinětaci apod. Jak tuto databázi můžete využít pro rychlé odstranění chyb objektivu?

Korekce vad objektivu podle profilu

Stačí v modulu Develop (Vyvolání) zvolit záložku Lens Corrections (Korekce objektivu) a zaškrtnout volbu Enable Profile Corrections (Povolit korekci dle profilu). V tom okamžiku se Ligtroom podívá do EXIFu fotografie, jakým objektivem byl snímek fotografován a podle nalezené shody s jeho vnitřní databází provede automaticky korekce známých chyb. Pokud by snad informace v EXIFu chyběla nebo byl objektiv špatně detekován, můžete výrobce (Make) i model zvolit ručně. Zejména u fotografií architektury či krajinářských snímků s výrazným horizontem je tato korekce většinou ku prospěchu.

Korekce vad objektivů

Korekce vad objektivů

Odstranění aberace objektivu

Chromatická aberace je optická vada, při které na kontrastních objektech dochází k lomu světla a vznikají purpurovo-tyrkysové okraje. Lightroom je umí ve snímcích najít a většinou bez problémů odstranit. Stačí zaškrtnout Remove Chromatic Aberration (Odstranit chromatickou aberaci).

Odstranění aberace

Odstranění aberace

Závěr

Obě korekce vad objektivů jsou většinou žádoucí. Přesto existují situace, kdy “nedokonalost” objektivu je žádoucí, a proto nejsou zapnuty automaticky. Pokud by profil vašeho objektivu v Lightroomu chyběl, můžete použít manuální nastavení.

Chcete se s Ligtroomem pořádně naučit? Přijďte na naše kurzy: Adobe Lightroom zrychlete zpracování fotografií, Adobe Lightroom workshop kreativních úprav, Adobe Lightroom workshop pro krajináře a Adobe Lightroom workshop portrétní fotografie.