Uživatelé Adobe Lightroomu na počítači i tabletech se dočkali po delší době zcela nového nástroje, kterým je Texture (textura). Přibyl v sekci efektů a jak název napovídá, jeho úkolem je zvýraznit či naopak zjemnit střední kresbu ve fotografiích. Co od něj čekat?

Co je textura?

Abychom pochopily smysl nového nástroje, je potřeba si říct, co je to textura. Je mnoho možností, jak popisovat a zkoumat obraz. Můžeme se zabývat jasem, barvou, kompozicí. Jednou z možností je frekvenční rozklad, který zjednodušeně zkoumá, jak často se daný motiv opakuje v obrazu. Motiv s nízkou frekvencí jsou typicky velké plochy bez kresby, třeba čistá modrá obloha. Vysokofrekvenční vzory jsou například písek, šum nebo jakákoli plocha s jemnou kresbou. Textura je někde uprostřed. Je to kresba, která vyplňuje plochy, ale nená vysokou frekvenci.

V praxi textutu nejčastěji tvoří u portrétů pleť a vlasy, v krajině pak zejména stromy, tráva apod. Přestože je textura většinou tvořena náhodnými či chceteli chaotickými vzory, dá se detekovat díky matematickými postupy.

 

Texture Adobe Lightroom

 

Kdy nástroj texture použít?

Lightroom dlouhodobě nabízí nástroje pro doostřování hran (Details) a zvýšení či snížení kontrastu ve středních tónech (Clarity) a pro potlačování vysokofrekvenčního šumu (Noise reduction). Nástroj texture je dalším střípkem do skládačky a vyplňuje místo mezi zmíněnou trojicí. 

Pokud přidáte texture do plusu, funguje jako další nástroj pro doostření. Nepracuje s hranami a ve vysoké míře ignoruje šum, takže vede k přirozenějšímu výsledku něž doostření či zřetelnost.

Pokud textute uberete, je jeho úkolem zjemnění či v krajním případě vyhlazení ploch obsahujících textutu. Takže v zásadě alternativa k redukci šumu či negativní zřetelnosti.

Dobrou zprávou je, že texture jde použít nejen celoplošně, ale i jako parametr všech lokálních úprav (přechody, štětec).

 

Závěr

Texture je po velmi dlouhé době opravdu zcela nový nástroj v Lightroomu. Určitě potěší zejména portrétní fotografy, ale i pro krajináře a další oblasti může přinést výhody v konkrétních situacích.

Chcete se naučit rychle a dobře upravovat fotografie v Adobe Lightroom? Přihlaste se na náš workshop kreativních úprav.