Včera vyšla servisní verze aplikací Pages, Numbers a Keynote jak pro iOS, tak i pro OS X. Na Macu nese označení 6.6.1 a na iOS je označena 2.6.1. V obou případech je smysl opravy stejný. Apple po skoro třech týdnech opravil import z balíku MS Office, který se na řadě dokumentů zasekával, vyřešil problém s padáním či zasekáváním aplikací při startu a opravil další blíže nespecifikované chyby. Upřímně řečeno bylo na čase, protože verze 6.6 byla na poměry Applu nečekaně nestabilní. Takže rozhodně doporučujeme nainstalovat.

keynote661

Co nového se s iWorks vlastně děje?

Možná je dobré se na tomto místě ještě vrátit k tři týdny staré verzi 2.6/6.6, která dobře ukazuje, kam Apple směřuje. Z pohledu nabídky funkcí se v podstatě nic zásadního nezměnilo. Aplikace vypadají skoro stejně a dělají prakticky to samé, co předchozí generace. To pro uživatele znamená, že pokud s iWorks umí, tak se nemusí učit nové “psí kusy”. Přesto se celkový uživatelský zážitek ze všech tří aplikací výrazně zlepšil a je dobře vidět kam Apple směřuje.

 

  1. Na obou platformách podporují split screen, takže se mnohem pohodlněji připravuje dokument/tabulka/prezentace na základě podkladů odjinud. Zejména na iPadu Pro to bude bomba.
  2. Byl zjednodušen přístup k formátovacím nástrojům, což souvisí zejména s novou virtuální klávesnicí iOS9 a na iPadu Pro to bude super.
  3. Bylo přepracováno sdílení včetně náhledů a přístup k dokumentům na jiných úložištích než je iCloud. To zjednoduší život zejména iPad uživatelům.
  4. Byly přidány nové šablony s velmi jednoduchou grafikou, která se lépe zpracovává na iPadu.
  5. Zlepšila se podpora ForceTouch a 3D Touch.
  6. Byla přidána podpora starého formátu iWorks 08 / 06.

 

Když se podíváte na seznam novinek, tak 4/6 bodů jsou hlavně o iPadu nebo vyniknou na iPadu. Většina z nich je navíc spojena s iOS 9 a úplně nejlépe vynikne na iPadu Pro. Takže Apple si připravil iOS 9, pak upravil aplikace, a pak k nim vydal iPad Pro, který je opravdu myšlen jako seriózní pracovní stroj, který může/má nahradit počítač v kanceláři.

 

Líbí se vám taková představa?

 

Chcete se o práci s iPadem Pro dozvědět víc? Přijďte na náš kurz iPad: 100% mobilní kancelář