Chcete se přihlásit k odběru nějakého newsletteru, novinek z vašeho oblíbeného eshopu, aplikací či jiné služby, ale nechcete používat svůj primární email? Rádi byste zůstali v anonymitě a bezpečí? Pak začněte používat funkci Skrýt můj email, která je dostupná všem Apple uživatelům, kteří si platí za iCloud, tedy iCloud+. Jak to v praxi funguje a jak vše nastavit?

Funkce Skrýt můj e‑mail vám umožňuje vytvářet jedinečné, náhodné e‑mailové adresy, které můžete používat v aplikacích, na webech i jinde, takže váš osobní e‑mail zůstane skrytý. Je součástí iCloudu+ a Přihlášení přes Apple.

Apple

Dva způsoby využití

Je možné ji využívat dvěma základními způsoby: Když ji používáte ve službě Přihlášení přes Apple (Sign with Apple), můžete si vytvořit účet s náhodně vygenerovanou e‑mailovou adresou přímo v podporované aplikaci nebo na podporovaném webu třetí strany. Taky je dostupná v rámci iCloudu+, kdy si můžete na svém zařízení, v Safari nebo na stránce iCloud.com vytvořit tolik náhodných e‑mailových adres, kolik potřebujete. Ty pak můžete používat na jakémkoli webu nebo k jiným účelům.

Apple

Z toho vyplývá, že když si stáhnete novou aplikaci do svého iPhonu nebo se budete přihlašovat do nějakého obchodu a uvidíte zde černé tlačítko Sign with Apple (Přihlášení přes Apple), využijete k registraci nejen své Apple ID, ale zároveň můžete dole kliknout na tlačítko Skrýt můj email a daný obchodník či koncový server o vás nebude vědět vůbec nic.

Sign with Apple

V praxi však pozor na jeden problém. Vaše anonymita může být tak důsledná, že vám nepřijedou emaily, které potřebujete, například potvrzení k přihlášení. Stalo se mi to u aplikací Trello či Strava, kdy jsem využil Sign with Apple, dal jsem Skrýt můj email, ale marně jsem čekal na potvrzovací email, abych se dostal do dané služby. Moje rada tak zní, klidně využijte Přihlášení přes Apple, ale neskrývejte email, abyste mohli komunikovat. Mohlo se jednat o ojedinělý případ, ale zmíněné Trello s tím má občas problém.

Druhá rada je, že jakmile se jedná o velký server, magazín, obchod či jinou instituci, kterou dobře znáte, skrývat email nemusíte. Pokud nechcete dostávat obtěžující spam nabídky a slevové akce, je lepší využít druhou možnost – vytvořit si jedinečné, náhodné emailové adresy a ty použít k přihlášení, namísto své primární adresy.

Apple

Vlastní emailová adresa

Stačí například na iPhonu či iPadu (také to jde na iCloud.com) kliknout na Nastavení – Vaše jméno (Apple ID) – iCloud a Skrýt můj email. Vyberete možnost Vytvořit novou adresu a ihned vidíte, že systém za vás vygeneroval nějakou emailovou adresu končící na iCloud.com. V drtivé většině případů jde o nesmysly, ale proč tento email nevyužít na nějaké přihlášení, kde chci zůstat v anonymitě.

Jakmile kliknete na Použít jinou adresu, vygeneruje se nová. Ke každé adrese si můžete přidat nějaký štítek nebo poznámku, abyste se v nich následně vyznaly. Jakmile mám email vytvořený, vidím, že vše se bude přeposílat na moji primární emailovou adresu. Vše však můžete změnit, vidíte to přímo v Nastavení u dané adresy.

Vytvořenou emailovou adresu můžete kdykoliv smazat nebo zrušit. Také si můžete vytvořit další emailové adresy. Počet je jen na vás, nejste nijak limitováni. Jakmile máte vytvořeno, stačí u přihlášení do nějaké služby či obchodu, použít vygenerovanou adresu, zvolit heslo (nejlépe přes Apple Klíčenku) a směle používat.

Apple

A co bezpečí?

Obsah e‑mailových zpráv, které projdou přes službu Skrýt můj e‑mail, Apple nečte ani nijak nevyhodnocuje. Jenom na nich provádí standardní spamové filtrování, aby si udržel své postavení důvěryhodného poskytovatele e‑mailu. Všechny e‑maily se z jejich přeposílacích serverů mažou hned, jakmile vám budou doručeny, obvykle v řádu sekund. Bezpečné a jednoduché.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se efektivně naučit ovládat vaše Apple zařízení? Potřebujete s něčím poradit nebo jen vyladit své pracovní workflow. Přijďte na některý z našich kurzů, a to i v online podobě. Stačí si jen vybrat z nabídky.