Apple se čím dál více zaměřuje na služby. Důkazem jsou nejen nové aplikace, například News+, Apple Arcade, ale i zcela nová aplikace Apple TV. Ta vyšla v pondělí společně s novou iOS aktualizací 12.3 i v našich končinách. Jak aplikace funguje a k čemu ji vlastně můžeme použít?

Aplikace Video je pryč

Nová aplikace Apple TV nahradila starou aplikaci Video. Pokud ji tak náhodou ve svém iOS zařízení nevidíte, podívejte se do App Storu, zda jste v minulosti aplikaci Video nesmazali a novou aplikaci tak nevidíte. Tak či tak je aplikace Apple TV dostupná zdarma.

Uvnitř naleznete všechny své zakoupené filmy skrze iTunes. Dlaždicový design koresponduje s dalšími Apple aplikacemi a službami, například Apple Music či App Store. Vše je lokalizované do českého jazyka a velmi přehledné. Ihned můžete nalézt, které filmy jsou ve slevě a že jich není vůbec málo. Prakticky každý týden zde naleznete nějaké zajímavé akce či filmové balíčky. Jakmile si chcete nějaký film zakoupit, stačí jen kliknout a ihned se můžete dívat.

Aplikace TV vám také nabízí personalizovaná doporučení na základě toho, co již máte zakoupeno. Také si zde můžete film zapůjčit. Jakmile ho přehrajete, automaticky zmizí z vaší knihovny. Ideální šance, jak vidět nové snímky. U každého filmu samozřejmě naleznete základní popis děje, upoutávku, obsazení nebo jazyky, a to včetně dostupných titulků.

V rámci své knihovny pak vidíte všechny své zakoupené filmy na jednom místě. Každý film si můžete offline stáhnout do svého zařízení. Filmy jsou také rozdělené dle žánrů. V případě, že je film dostupný v HDR, můžete ho zhlédnout v této kvalitě na svém zařízení. V aplikaci nechybí ani tradiční tlačítko hledat, kde vidíte filmy, které jsou aktuálně trendy a vyhledávané.

(Ne)podpora

Oproti americkým uživatelům však zatím nemůžeme připojit streamovací služby, například HBO GO (Now) nebo Amazon Prime. Netflix naopak aplikaci TV bojkotuje a jde si vlastní cestou. Podobný způsob zřejmě zvolí i Disney se svojí chystanou streamovací služebou Disney+.

Aplikace tak ve výsledku plní funkci přehrávače a iTunes Storu pro nákup filmů. Stejná aplikace by měla být brzy dostupná i pro Mac. Na Apple TV ji již naleznete, stačí aktualizovat. Vše tak bude synchronizované a na všech zařízeních naprosto totožné. Chybí jen další kanály a služby pro sledování filmů. Na to si ještě asi chvíli počkáme. Aplikaci TV však rozhodně vyzkoušejte, už jen kvůli zajímavým slevám na filmy.

Přijďte na náš kurz

Chcete se naučit využívat své Apple produkty naplno? Přihlaste se na naše Apple kurzy a workshopy.