Vždy jsem měl rád režim Nerušit. V zásadě mi dostačoval, avšak byly momenty, kdy jsem chtěl hlubší nastavení a personalizaci. Toho jsem se dočkal s posledním velkým updatem všech Apple operačních systémů – Soustředění. To je dostupné pro iPhone, iPad i Mac. Jak vše nastavit?

Co to umí?

Režim Soustředění vylepšuje „starý“ režim Nerušit. V zásadě jde o profily, které si můžete na míru upravit. Nejlepší je promyslet, jaké činnosti během dne děláte a jak potřebujete být (ne)rušeni. V rámci každého profilu si můžete například nastavit osoby, které se vám dovolají, povolené aplikace, notifikace, konkrétní čas spuštění či formu sdílení s ostatními. Důležité je zmínit, že když profily jednou nastavíte, díky iCloudu, je budete mít k dispozici na všech zařízeních.

Soustředění

Stačí si jen vybrat, na jakém zařízení vše nastavíte, například na iPhonu. Stačí spustit Nastavení – Soustředění a upravit stávající profily či vytvořit zcela nový. Kliknete na tlačítko plus, pojmenujete a pustíte se do nastavení. Nejprve můžete vybrat osoby z vašich kontaktů, které se vám dovolají. Využít můžete i skupiny či Oblíbené.

Konkrétní plocha pro práci

Dále si nastavíte povolené aplikace, jejichž oznámení chcete v tomto režimu soustředění dostávat. Následně si v samotné profilu můžete nastavit například konkrétní plochy, které chcete vidět, jak bude fungovat zamknutá obrazovka či přidat vlastní rozvrh nebo automatizaci. Ta může být napojena na nějaké Zkratky.

Soustředění

Jakmile máte vše nastavené, stačí jen režim spustit ve zvolenou dobu. Můžete využít Ovládací centrum z pravé strany obrazovky či vše spustit přímo v Nastavení nebo skrze Siri. Volba je na vás. Profily pak uvidíte i na svém iPadu či Macu. Soustředění lze vypnout/zapnout i na hodinkách Apple Watch. Ostatní lidé dokonce uvidí, že máte zapnutý režim Soustředění, například během psaní Zpráv. Danou zprávu pak můžete doručit potichu či prolomit režim Soustředění.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se efektivně naučit ovládat vaše Apple zařízení? Potřebujete s něčím poradit nebo jen vyladit své pracovní workflow. Přijďte na některý z našich kurzů, a to i v online podobě. Stačí si jen vybrat z nabídky.