V případě, že máte jeden ze tří nových iPhonů, tedy iPhone 11, iPhone 11 Pro nebo iPhone 11 Pro Max a nainstalovanou poslední iOS aktualizaci 13.2, můžete při focení využít funkci Deep Fusion. Jedná se o technologii, která využívá strojové učení Neural Engine a zároveň Apple čip A13 Bionic. Je to lehká magie, ale funguje. Jak na ni?

Vypnout zachycování okolí snímků

Pokud tedy máte nejnovější jablečné železo a poslední aktualizaci, tedy i klidně poslední setinkový update, stačí navštívit Natavení – Fotoaparát a vypnout v Kompozici funkci Na fotkách zachycovat okolí snímků. Ano, přijdete o možnou dodatečnou úpravu vašich fotek, tedy vylepšení kompozice, kdy iPhone nasnímal i okolí fotografovaného snímku.

Osobně musím říct, že jsem si původně od téhle funkce hodně sliboval, ale v praxi mi fungovala tak třikrát z pěti případů. Vždy jsem si jasně ohraničil situaci a nechal uříznout například hlavu či ruku (záměrně). A následně jsem si myslel, že v nativních úpravách a kompozici, fotku doladím do správného zobrazení. Jak říkám, moc mi to nešlo, a to jsem zkusil více nových iPhonů. Chyba bude zřejmě u softwaru, tedy neodladěnost iOS 13.

Jak funguje Deep Fusion?

Oproti tomu funkci Deep Fusion nemůžete nijak ovlivnit ani upravit. Funguje čistě softwarově na pozadí. Aplikace Fotoaparát ještě před stisknutím spoustě udělá celkem devět fotografií, z toho čtyři jako hlavní a čtyři sekundární. Po zmáčknutí spouště se během sekundy vytvoří další fotka, a to kombinace dlouhého/krátkého expozičního času. Strojové učení a Apple čip A13 Bionic se postará o zbytek.

Vyhodnotí, která fotka je ta nejlepší, tedy, kde je nejvíce detailů, nejméně šumu a dobrá ostrost. Celkově byste u fotek měli vidět velký dynamický rozsah a celkovou kvalitu snímku i při špatném osvětlení.

Jak jsem uvedl, funkci Deep Fusion nelze vůbec ovlivnit. Nikde není žádná značka nebo upozornění. Vše se děje na pozadí. Zda to funguje, si musíte vyzkoušet sami. Nejlépe požádejte někoho, kdo má nové iPhony, u jednoho zapněte zachycování okolí snímků a u druhého vypněte a výsledky porovnejte. Sám si stále zvykám a testuji. Věřím, že s dalšími aktualizacemi přijdou i lepší výsledky. Deep Fusion doporučuji vyzkoušet na nějakých objektech či členité textuře.

Přijďte na naše kurzy

V případě, že se chcete o nových funkcích dozvědět více, přijďte na nějaké naše Apple kurzy. Vybírat můžete z bohaté nabídky různých workshopů. Domluvit si můžete i individuální či firemní školení.