Opět jsem se zákazníkem řešil při individuální konzultaci, zda má nebo nemá mít zapnutý Bluetooth na svém iPhonu trvale, občas nebo vůbec. S obavami ze zapnuté komunikace po modrém zubu se setkávám poměrně často. Argumenty se různí – spotřeba energie, bezpečnost, zbytečnost, strach z neznáma. Pojďme vyvrátit mýty s BT spojené. Většina z nich vychází z dávné minulosti a dnes již neplatí.

Zapnutý Bluetooth vaší baterku nevysaje

Nejčastěji se setkávám s obavou o zhoršenou výdrž baterie. Ta pramení z historické zkušenosti, která byla pravdivá ještě tak před čtyřmi roky. Nicméně všechna moderní Apple zařízení iPhonem 5 počínaje jsou vybavena Bluetooth 4.0, který v případě nečinnosti má zcela zanedbatelnou spotřebu. Dokonce i v případě použití třeba s BT sluchátky či reproduktorem je spotřeba stále o skoro řád menší než u WiFi. Důvod je jednoduchý, BT pracuje na výrazně menší vzdálenost a s menší přenosovou rychlostí, takže nepotřebuje tolik energie.

Z mé osobní zkušenosti vypnutím BT na moderních Apple zařízeních neušetříte ani procento výdrže baterie denně!

 

iPhone Bluetooth

 

Zapnutý Bluetooth bezpečnost iPhonu nezhorší

Různých konspiračních teorií o odposlouchávání, špehování a zneužívání mobilních telefonů slýchám hodně a uživatelé se na ně často ptají. Ano, existují technologie a postupy pro odposlouchávání mobilních telefonů, ale BT je pro tyto účely nejméně vhodná technologie. Vzhledem k výrazně omezenému dosahu by útočník musel být ve vaší bezprostřední blízkosti, přitom mobilní síť umožňuje odposlech na vzdálenost kilometrů. Apple navíc výrazně omezil to, co v případě iPhonů jde prostřednictvím BT dělat, takže ani útok z bezprostřední blízkosti neohrožuje data ve vašem telefonu. Opět existují snadnější cesty, jak se k nim pokusit dostat.

Závěr tedy je, že v případě iPhonu zapnutý BT se bezpečnost vašeho telefonu nijak výrazně nezhoršuje.

 

Bluetooth potřebujete, i když to možná nevíte

Dalším častým argumentem je, že BT uživatel  nepotřebuje, protože nepoužívá žádné BT zařízení. Ani to není často pravda, protože Apple používá BT pro komunikaci mezi svými zařízeními. Potřebujete jej pro synchronizaci telefonu s AppleWatch. BT se používá pro přenos souborů přes AirDrop, může jej používat AirPlay pro identifikaci AppleTV a zjednodušení párování, je používán pro Hand-off a Continuity a v tomto seznamu by se dalo pokračovat.

Závěr je prostý. Pokud vypnete BT, připravíte se o spoustu skvělých Apple technologií.

 

iPhone Bluetooth

 

Používání Bluetooth je snadné

Doby, kdy bylo spárování dvou zařízení přes BT komplikované a často končilo neúspěchem jsou dávno pryč. Právě Apple je pionýrem ve zjednodušování tohoto procesu. Takže například Apple pencil se s iPadem spáruje jedním krátkým zapojením do Lightning konektoru při nabíjení. AirPods se umějí spárovat pouhým přiblížením k iPhonu apod.

Propojení dvpou zařízení přes BT dnes už opravdu nemůže být snazší.

 

Závěr

Technologie Bluetooth urazila od svého uvedení dlouhý kus cesty. Nenechte se odradit informacemi, které vycházejí ze starších verzí tohoto standardu. BT je dnes skvělou technologií, kterou Apple velmi intenzivně využívá. Pokud ji vypnete, připravujete se o eleganci celého Apple eko systému.