Tento týden jsem obdržel dotaz, jak používám Instagram na iPadu. Lze to vůbec? Jak zveřejňuji fotografie? Je rok 2019 a stále neexistuje oficiální aplikace Instagram pro iPad. Instagram dokonce zatrhl všechny aplikace třetích stran a nezávislých vývojářů. Dočkáme se vůbec někdy?

iPad je dle Instagramu specifické zařízení

Rovnou vám odpovím. Vše nasvědčuje tomu, že ne. Kdyby Instagram chtěl, už by tu aplikace pro iPad dávno byla. Vždy když někdo z Instagramu či Facebooku mluví o aplikaci, skončí to u toho, že by aplikace pro iPad nedává smysl hned z několika důvodů. Prvním je samozřejmě rozložení a design. Instagram cílí na chytré telefony, ať už s iOS či Androidem. iPad a tablety jsou dle Instagramu specifická zařízení. Dále zde přichází problém s rozlišením a kvalitou fotografií či videí.

Donedávna by byl problém i IGTV, který podporoval jen videa v rozložení na výšku. Na druhou stranu jsem viděl řadu konceptů a návrhů, jak by to Instagram mohl vyřešit. Některé aplikace a screenshoty nevypadaly vůbec špatně. Ostatně nějakou dobu zde fungovaly i aplikace třetích stran, které šly používat. S tím vším je však konec. V zásadě máte dvě možnosti, jak používat Instagram na iPadu.

Aplikace pro iPhone

V App Store na iPadu si můžete stáhnout aplikaci pro iPhone. Je to jednoduché, stačí zadat klíčové slovo Instagram a stáhnout si aplikaci. Po přihlášení uvidíte miniaturní okno uprostřed vašeho displeje. Ještě k tomu jen a pouze na výšku. Vpravo dole se nachází dvě šipky, pomocí kterých můžete okno roztáhnout na „celý” displej. Dle vašeho modelu uvidíte naprosto totožnou aplikaci jako na iPhonu. Vše funguje tak, jak jste zvyklý. Můžete přidávat nové fotky, Stories, videa a tak podobně.

Osobně používám Instagram na iPadu jen jako doplněk. Často když hledám nějaké specifické hashtagy nebo uživatele, které zrovna potřebuji přidat do svého snímku či Stories. V takovém případě mi iPad a aplikace Instagram slouží jako druhé okno, ze kterého mohu opisovat. Sem tam na iPadu vyřídím i nějakou zprávu, když mám zrovna připojenou klávesnici. Je to rozhodně rychlejší, než na iPhonu.

Zásadně se však vyhýbám konzumaci Instagramu na iPadu s „iPhone” aplikací. Je to nepohodlné a ošklivé. Když si chci prohlížet fotky, raději volím volbu číslo dvě – webový prohlížeč.

Safari a Instagram

Do svého Instagram účtu se můžete dostat z jakéhokoliv webového prohlížeče. Stačí se jen přihlásit. Následně uvidíte nejen svůj profil, ale samozřejmě i další uživatele, videa, IGTV nebo Stories. Vše je samozřejmě plnohodnotně rozložené dle vašeho displeje a i procházení fotek celkem ujde. Má to však háček.

Nelze přidat žádný obsah. Webová verze slouží opravdu jen a pouze ke konzumaci, tedy procházení vašeho účtu. Pro přidání jakéhokoliv obsahu, musíte použít aplikaci, ať už v normální iPhone podobě či na iPadu.

Suma sumárum je tak lepší se Instagram aplikaci na iPadu vyhnout a používat iPhone. Je to rozhodně ve všech směrech efektivnější volba. A kdo ví, třeba Instagram jednou změní svůj názor a aplikace se dočkáme.

Přijďte na naše letní workshopy

Na prázdniny jsme pro vás připravili speciální letní workshopy. Vybírat můžete hned z deseti Apple témat. Kromě daného tématu se dozvíte, co řeší ostatní Apple uživatelé. Ukážeme si a podrobně vysvětlíme všechny možné postupy. Smyslem workshopů je sdílet a diskutovat s otatními účatníky.