Pokud používáte Apple Fotky na iPhonu, iPadu či Macu, rozhodně jste si všimli, že nelze sdílet celou knihovnu, tedy všechny vaše fotky. Samozřejmě můžete jednotlivé fotky libovolně exportovat či posílat skrze email nebo AirDrop. Mnohem jednodušší je však vytvořit Sdílené album a pozvat do něj své kamarády či rodinu. Jak na to?

Je to hrozně jednoduché. Pokud chcete založit Sdílené album na iPhonu nebo iPadu, nejprve se podívejte, že máte Sdílená alba povolená. Stačí spustit Nastavení – Vaše jméno – iCloud – Fotky a Sdílená alba.

Apple Fotky

Následně běžte do Apple Fotek a v sekci Alba klikněte nahoře na tlačítko + a vyberte možnost Nové sdílené album. Pojmenujte si ho a rovnou skrze vaše kontakty pozvěte přátele či kamarády, kteří mají toto album vidět společně s vámi. Uživatele však můžete pozvat i později či to kdykoliv změnit. Můžete tak tento krok přeskočit tím, že kliknete na Vytvořit.

Vy jste majitel

Následně stačí jen vybrat vhodné fotografie. Opět to lze udělat ihned či později. Sdílené album vám nezmizí, zůstane do té doby, dokud ho vy sami nezrušíte. Majitelem fotek jste stále vy, pokud je smažete ze svých Apple Fotek, zmizí i ze sdíleného alba. Jednotlivým uživatelům také můžete přidělit různá práva. Stačí nahoře kliknout na ikonku uživatele.

Lidé v rámci alba mohou fotky stahovat k sobě do Apple Fotek, komentovat či vám dát srdíčko. Fotky do sdíleného alba můžete také přidat tak, že jich označíte více a následně skrze tlačítko Sdílení (čtverec se šipkou vzhůru) vyberete možnost Přidat do sdíleného alba. A je hotovo.

Apple Fotky

Všude a vždy

Sdílené alba fungují na všech Apple zařízeních. Je jedno, zda použijete iPhone a následně Mac či iPad. Vždy budete mít vše aktualizované a synchronizované díky iCloudu. Sdílená alba jsou skvělá pro rodinné fotky. Vytvořte album s názvem vaší rodiny a následně můžete přidávat své momentky, které byste jinak možná ani nesdíleli nebo na ně úplně zapomněli. Ideální pro babičky a dědečky, za předpokladu, že mají alespoň nějaké Apple zařízení.

Přijďte na naše kurzy

Chcete ovládnout své Apple zařízení? Pořídili jste si svůj první MacBook a chcete pomoct s přechodem z Windows? Chcete další tipy/triky, jak na Apple Fotky? Vyberte si z naší nabídky kurzů a přihlaste se na online (fyzické) školení.