Pages, Keynote a Numbers jsou aplikace, které všichni známe. Apple se jim dlouho příliš nevěnoval. Tedy až do březnové konference zaměřené na vzdělávání. Vzdělávání s novým iWorkem úzce souvisí. iWork se nyní stal více interaktivní a kreativní. Navíc v těchto dnech získaly aplikace další vylepšení. Pojďme se tedy podívat na jeho nové funkce a jak je využívám ve škole jako student. 

Pages

Nejvíce změn nalezneme právě v Pages. Nová je možnost přidání kreseb, která je dostupná v rámci celého iWorku. Princip je stejný jako v aplikaci poznámky. Jednoduše můžete kreslit, skicovat a ručně psát. 

Jako student jsem ale spíše ocenil funkci dynamické anotace. S dynamickou anotací můžete podtrhávat, kroužkovat a zvýrazňovat přímo v textu. Nechová se tedy jako samostatná kresba, ale anotace se k textu “přichytí.” Když text dále upravíte, anotace se sama přizpůsobí.

Pro studenty je tato možnost klíčová. Zvláště ve spojení s Apple Pencil. Můžete takto vytvářet skvělý referát nebo domácí úkol. Běžné zápisky si však do Pages nepíši. Pracuji v poznámkách, kde mohu více kreslit nebo v aplikacích pro myšlenkové mapy.  

Další funkce nabídne vytváření knih. Dávno je to možné již v aplikaci iBooks Author, která je však pouze na Mac. Apple nyní tuto funkci přenesl i do Pages. Když Pages otevřete, mezi šablonami se vám zobrazí knihy a můžete psát! Můžete vytvářet jak knihy, tak i učebnice. Je to jednodušší a knihy můžete sdílet přímo na iBooks. 

 

Keynote

Jablečnou aplikaci na prezentace ocení jak běžný uživatel, student, tak i profesionál. Také nabízí možnost přidávání kreseb a byl jsem z nich nadšený ještě více, než v Pages. V Keynote totiž můžete kreslit přímo do textu, což vám ulehčí práci. Nemusíte tedy kresby přidávat v PDF formátu v anotaci. 

Apple myslel dopředu a tyto kresby můžete dokonce animovat. Vybrat si můžete z nejrůznějších přechodů a animací jako u snímků. Keynote používám často a s touto funkcí mi dává smysl. Byl jsem nadšený, jak vše fungovalo. Tyto nové funkce vám umožní používat Keynote naplno. Díky nim budete efektivnější a o krok napřed, než v PowerPointu.  

 

Numbers

Nových vylepšení se dočkali i Numbers. V Pages a Keynote jich ale naleznete více. 

Klíčové jsou ale pro mě v Numbers tabulky a práce s nimi. Proto mi nový iWork nabízí jejich lepší možnosti pro filtrování a třídění. Tímto dokážu pracovat jednodušeji a rychleji. 

Klíčová pro školu nebo firmu může být spolupráce v reálném čase. Ta je nyní možná s dokumenty uloženými v Boxu. Mimo jiné můžete vkládat galerii obrázků a nové tvary jako v Pages nebo Keynote. Numbers ve škole osobně moc nepoužívám. Pro podnik to ale může být správná volba. 

 

Kdo nové funkce využije?

Možnost přidání kreseb ocení nejen umělec. Drobná skica, diagram, myšlenková mapa – může jít o jakoukoli formu kresby. Například pokud ve škole dostane student za úkol popsat rozbor žáby třeba na biologii, tak si ji nakreslíte a popíšete. V keynote má kresba smysl s přidáním animace. Tu využije také student, ale i řečník nebo manažer ve firmě. 

Běžný uživatel a student možná ještě častěji využije dynamickou anotaci. Napíšete text a rychle k němu něco připíšete, podrhnete nebo zvýrazníte. Jak při zapisování poznámek, tak vytváření esejí a různých článků. 

Aktualizace jsou možné stahovat z Appstoru. Nový iWork společně s Apple Pencil začne teprve dávat smysl. Na 12.9 palcovém iPadu Pro a iPadu 2018 s Pencilem funguje krásně. Máte větší pocit, že kreslíte na skutečný papír. Tímto jde vidět, že Applu na kreativitě záleží.

Když pracujete na referátu, vytváříte prezentaci, píšete knihu nebo jen textový dokument, tak vás práce baví. To je to nejdůležitější.