V posledních beta verzích iPadOS 15.4 a macOS Monterey 12.3 se konečně objevila dlouho očekávaná funkce Universal Control. Co to znamená? V praxi budete moct z Macu ovládat váš iPad a naopak.

Funkci Universal Control Apple představil loni v červnu na vývojářské konferenci WWDC. V beta testování se však nikdy neobjevila. Apple tuto funkci nespustil, což se nyní změnilo. První vývojáři již mohou testovat ovládání svých Apple zařízení z jednoho zařízení, tedy klávesnice a trackpadu.

Jak to funguje v praxi?

Je to velmi jednoduché. Stačí obě funkce povolit v rámci Nastavení a být připojen pod stejným Apple ID na stejné Wi-Fi síti, jako v případě univerzální schránky či funkcí Handoff. Vedle sebe si položíte klidně dva iPady a myší z Macu můžete přejíždět z jedné plochy na druhou. Přitom můžete využít klávesnici, klávesové zkratky či horní řádek funkčních tlačítek.

Universal control

V praxi půjde o velmi užitečnou věc, zvlášť pro účely prezentací, školení, kancelářských činností či programování. Nejen že budete mít k dispozici další plochu, ale plně ji můžete ovládat aniž byste se museli jakkoliv přesouvat či používat dotyk nebo klávesnici iPadu.

Jak již bylo řečeno, Universal Control je zatím ve fázi beta testování. Nového iOS 15.4 se pravděpodobně dočkáme v průběhu jara. Dost možná to Apple spojí se svojí pravidelnou jarní konferencí. Tak či tak se máme na co těšit.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se efektivně naučit ovládat vaše Apple zařízení? Potřebujete s něčím poradit nebo jen vyladit své pracovní workflow. Přijďte na některý z našich kurzů, a to i v online podobě. Stačí si jen vybrat z nabídky.