S uvedením nové verze operačního systému MacOS Sierra pro Mac nabídl Apple uživatelům řadu nových nástrojů a funkcí. V dnešním článku se zaměříme na možnost uložit své dokumenty do iCloudu, a tím jednak ušetřit místo v počítači a zároveň zjednodušit přístup k datům.

dokumenty v icloudu

Dokumenty na iCloudu

V okamžiku, kdy si naisntalujete bezplatný update na MacOS Sierra
z MacAppStoru, systém se vás sám zeptá, zda chcete využít tuto novou funkci. Pokud byste ji neaktivovali hned při instalaci, můžete tak učinit kdykoli dodatečně v Předvolby systému – iCloud – iCloud Drive zaškrtnutím volby Plocha a Složka dokumenty. Případně je stejná volba dostupná i v nové Správě úložiště v tomto Macu.

Po aktivaci funkce začne váš Mac postupně přenášet celý obsah složek Dokumenty a Plocha na iCloud. Podmínkou je samozřejmě dostatek místa v iCloudu pro tato data, kterých může být opravdu hodně. Přenesením do iCloudu jednak získáte další zálohu svých dat, zároveň jsou data přístupná ze všech vašich zařízení, což mohou být další počítače Mac, iPhone, iPad či přes web z Windows. A v neposlední řadě se systém může rozhodnout málo používaná data dočasně
z počítače odstranit, aby uvolnil místo na úložišti. Ve Finderu soubory dále vidíte, ale pro jejich otevření bude potřeba přístup k internetu.

dokumenty v icloudu

Výhody dokumentů na iCloudu

Jasnou výhodou je úspora místa. Je statisticky doloženo, že většina uživatelů pravidelně používá jen minimální zlomek svých dat, takže není potřeba, aby trvale zabírala místo ve vašem počítači, když mohou být uložena u Applu.

Zároveň pokud používáte více počítačů nebo kombinaci počítač a iPad/iPhone, získáte plně automatickou synchronizaci, o kterou se nemusíte vůbec starat. Vše, co je ve složkách Dokumenty a Plocha, je k dispozici na všech zařízeních, kde je přihlášeno vaše AppleID k iCloudu.

V neposlední řadě se synchronizací na iCloud snižuje riziko ztráty dat při poškození či odcizení počítače.

dokumenty v icloudu

Nevýhody dokumentů na iCloudu

Pro řadu uživatelů bude největším omezením kapacita iCloudu. Do bezplatných
5 GB se velice pravděpodobně nevejdete, a to znamená pravidelné platby Applu. Za 50 GB zaplatíte necelé EURo měsíčně a pokud budete potřebovat ještě více místa, platba poroste. Proto se vyplatí nejprve v datech udělat pořádek.

Druhým limitem může být nedostupnost málo používaných dat v situaci, kdy jste offline, a poměrně velké přenosy dat z/do internetu, pokud produkujete hodně nových souborů nebo změn ve zmíněných adresářích. Opět platí, že základem úspěchu je nejprve udělat v datech pořádek a rozmyslet si, co a kam budete ukládat.

 

Závěr

Dokumenty v iCloudu se nejvíc vyplatí uživatelům Maců s malým úložištěm, typicky Macbooků Air se 64 či 128 GB. A samozřejmě všem, kteří používají víc zařízení a chtějí mít svá data vždy a snadno po ruce. Na rozdíl od Dropboxu a podobných služeb, i tato část iCloudu funguje stylem “všechno nebo nic”. Takže uživatel nemusí/nemůže určit konkrétní soubory, které se mají přenášet uvnitř složek Dokumenty a Plocha. Pokud takovou možnost chcete mít, založte si v domovském adresáři složku “Lokální dokumenty” a do té dávejte ty soubory, které synchronizovat nechcete.

Chcete se o MacOS Sierra dozvědět víc? Přijďte na náš kurz MacOS: Přecházíme na Mac či MacOS: využijte Mac naplno.