Aplikace Fotky (Photos) na Mac OS umožňuje mnohem efektivnější správu fotografií, než si většina uživatelů uvědomuje. Například můžete stejnou fotografii vyhledávat podle místa pořízení a to jak přesného, tak i regionálního. Hledat můžete například “Karlův most”, “Praha”, “Česká republika” i “Evropa”. Samozřejmě podmínkou je mít u fotografií GPS informaci. Pokud chybí, můžete ji ručně přidat.

Jak přidat GPS do fotky?

Otevřete aplikaci Fotky a označte jednu fotografii či skupinu fotografií pořízenou na stejném místě.

 

Stiskněte klávesovou zkratku CMD+I pro vyvolání panelu s informacemi.

Fotky: Přidání GPS

Pokud znáte přesnou polohu místa, kde jste fotografovali, můžete na řádek Přidejte polohu vložit přímo GPS souřadnice. Aplikace najde na mapách označené místo a požádá o jeho potvrzení. Pak je zobrazena mapa se špendlíkem. Podmínkou je být připojený k internetu, protože se vyhledává v on-line mapách Applu.

Fotky: Přidání GPS

Pokud neznáte souřadnice, můžete zadat jméno místa, kde jste fotografovali. Opět se použije vyhledávání v on-line mapách a přibližná poloha. Pokud vašemu dotazu odpovídá více míst, nechají vás Fotky vybrat to správné. Až jej  potvrdíte, zobrazí se špendlík na mapě a vy jej pomocí myši můžete případně přesunout a tím zpřesnit polohu.

Fotky: Přidání GPS

Závěr

Pokud budete fotografovat iPhonem, je GPS poloha zaznamenávána automaticky. V případě fotoaparátů bez GPS je dobré alespoň přibližnou polohu zadat, protože tím jednak usnadníte vyhledávání sobě, druhak pomůžete aplikaci například se sestavováním Vzpomínek.

Chcete se o aplikacy Fotky dozvědět víc a naučit se jí ovládat naplno? Přijďte na náš kurz Fotky: Jak na fotografie na Macu.