Jednou z výhod Mac OS je spousta užitečných nástrojů, které jsou integrované přímo v systému. Pro uživatele to znamená úsporu času s hledání a instalování speciálních aplikací na kde co. Například Finder umí sám o sobě pracovat se ZIP soubory.

Jak zabalit soubory do ZIPu na Macu?

Je to velice jednoduché. Otevřete Finder a označíte soubory, které chcete zabalit. Pak na jeden z nich kliknete pravým tlačítkem myši a zvolíte Komprimovat. Finder označené soubory zabalí do ZIP archivu a ten uloží na stejné místo, kde leží zdrojová data. Pak už stačí jen vzniklý archiv přejmenovat, případně přesunout jinam. Protože Finder se stará i o zobrazení plochy, můžete stejnou operaci provést i přímo na souborech na ploše, aniž byste otevírali okno Finderu.

Jak rozbalit ZIP archiv na Macu?

Rozbalení archivu je ještě jednodušší. Jednoduše poklikáte na ZIP soubor ve Finderu nebo na ploše a on se rozbalí. Finder vytvoří vedle archivu složku se stejným jménem a do ní vloží vybalené soubory. Vše je rychlé, přehledné a na jeden dvouklik.

 

Jak na speciální archivy?

Pokud máte archiv zabezpečený heslem, rozdělený do více souborů nebo v jiném formátu, než je ZIP, budete potřebovat speciální program. Nabídka je velice široká. Osobně preferuji The Unarchiver, který je zadarmo, je k dispozici přes MacAppStore a zatím rozbalil vždy a vše.

 

Závěr

Za poslední 2 roky jsem nenarazil na archiv, který bych nedokázal zabalit nebo rozbalit přímo Finderem. ZIP se stal nejběžnějším formátem, a proto s velkou pravděpodobností nebudete potřebovat instalovat žádný speciální software.

Chcete se o Macích dozvědět víc? Přijďte na naše kurzy Mac OS: Přecházíme na Mac a Mac OS: Využijte Mac naplno.