Protože opravdu hodně cestuji a často pracuji s Macbookem na klíně, naučil jsem se místo myši používat Trackpad. Díky gestům je velice návykový a dnes po myši nesáhnu ani, když jsem u stolu. Přesto je nesporné, že obě řešení mají své výhody i nevýhody. Pojďme se na ně podívat.

Trackpad

Aktivní dotyková ploška, zvaná u Applu Trackpad, je dlouhodobě v hledáčku inženýrů Applu. Postupně se zlepšuje jeho přesnost, nabízí čím dál víc nejrůznějších gest, předposlední generace přinesla přítlak (ForceTouch) a poslední zdvojnásobila svou plochu. Nepotřebujete prostor vedle notebooku a je stejně pohodlný pro praváky i leváky.

Ve výsledku dnes nabízí překvapivě přesné ovládání kurzoru a hlavně díky gestům zjednodušuje uživatelům život. Podle mého průzkumu více jak 60% uživatelů Macbooků preferuje právě Trackpad. Osobně s ním ovládám operační systém, ale zvládám i retušovat fotografie či stříhat video. Trackpad nového Macbooku Pro 2016 je prostě úchvatný.

 

Myš

Pro řadu uživatelů je stále ideálním řešením klasická myš. Podle průzkumu 29% uživatelů Macbooků používá bezdrátovou myš a 7% klasickou drátovou. zejména laserové myši nabízejí stále nejpřesnější snímání obrazu a pohyb v zápěstí řadě uživatelů vyhovuje víc, než přesný pohyb prstem. Navíc myš díky odděleným tlačítkům a kolečkům umožňuje personalizovat ovládání a oddělit jej od pohybu samotného.

Nevýhodou myši je potřeba prostoru vedle notebooků s vhodným povrchem. To může být problém třeba u nových Macbooků Pro 2016, které mají nově audio jack na pravé straně, což pohyb myší může komplikovat.

 

Závěr

V našem průzkumu ještě 3% uživatelů používají grafický tablet a je otázkou, kolik uživatelů by uvítalo ovládání počítače pomocí dotykového displeje. Apple se touto cestou zřejmě na rozdíl od Microsoftu nehodlá v nejbližší době vydat, o čemž svědčí nový TouchBar. Uvidíme, zda neuvažují inženýři například nad spojením právě Touch Baru a TrackPadu.

Chcete se naučit pracovat s Macem naplno? Přijďte na naše kurzy Mac OS: Přecházíme na Mac a Mac OS: Jak využít Mac naplno.