Pixelmator je stále populárnější grafický editor na Macu, který se může pochlubit aktivním vývojem. Minulý týden byla uvedena verze 3.2 s kódovým označením Sandstone. Jde o bezplatnou aktualizaci, která je šířena prostřednictvím MacApp Storu. Kromě oprav a úprav uživatelského rozhraní přináší nové funkce. Co všechno se Pixelmator nově naučil?

Nový Repair Tool
Z mého pohledu nejdůležitější a nejpřínosnější změnou je zcela přepracovaný Repair Tool. V Pixelmatoru šli do sebe, přečetli si emaily od uživatelů a správně vyhodnotili, že právě v retušování mají asi nejvíc co dohánět ve srovnání s Adobe Photoshopem. Klonovací razítko funguje, jak má, včetně náhledu cílové oblasti, a tak volba padla na přepracování automatizovaného Repair Toolu.

Ovládání zůstalo stejné. Nastavíte velikost štětce, označíte oblast, která má zmizet, a pak počkáte pár sekund. Nový nástroj nejprve analyzuje označenou oblast a její okolí. Následně zvolí, odkud se bude kopírovat a provede jasové a barevné korekce vzoru. Na závěr jej prolne do označené oblasti. Po týdnu testování musím vývojáře Pixelmátoru pochválit. U menších a středních oblastí funguje nástroj stejně dobře jako technologie Content Aware Fill od Adobe. U větších oblastí občas zvolí nevhodnou zdrojovou oblast, ale i tak je to velký krok kupředu. Díky novému Repair Toolu je retušování v Pixelmatoru znatelně rychlejší.

 

repairtool

 

Podpora 16bitů na kanál
Další novinkou je plná podpora 42 bitové hloubky barev (3 x 16). Pixelmator se v mnoha ohledech snaží odpovídat na požadavky špičkových profesionálů a zbavit se image programu pro domácí uživatele. Po nativní podpoře nových Maců Pro je 16 bitů na kanál dalším krokem tímto směrem. Pro běžnou práci jde o zbytečný luxus, ale pro špičkové úpravy jde o krok kupředu.

 

16bit

 

Zámek vrstev
Praktickou drobností je možnost zamykat vrstvy proti úpravám. Při rozsáhlejších projektech stačí kliknout na zámeček a máte jistotu, že si omylem ve vrstvě něco nesmažete či nepřepíšete.

 

layer_lock

 

Převod výběru na tvar
Poslední novinkou je nová možnost převést libovolný výběr (selection) na tvar (shape). Díky této nové funkci se práce s vektory v Pixelmatoru posunuje na novou úroveň. Pixelmator zůstává i dál bitmapovým editorem, ale možnost snadno vytvářet vektorové tvary zrychluje práci.

 

convert

 

Chcete se naučit pracovat s Pixelmatorem? Zkuste náš kurz Pixelmator: Snadné úpravy fotografií.