Pixelmator, grafický editor pro OS X se dočkal nové verze 3.4 s kódovým jménem Twist. Ta reaguje zejména na uvedení nové verze operačního systému s označením El Capitan. Proto asi nepřekvapí, že první novinkou je podpora Split view neboli rozděleného zobrazení v celoobrazovkovém režimu. Zároveň vývojáři Pixelmatoru připravili první systémové rozšíření (extension), která vybrané funkce Pixelmatoru zpřístupňuje například v aplikaci Fotky.

 

Optimalizace pro El Capitan

Kromě podpory Split View a extension se dočkala celá aplikace optimalizace pro novou verzi systému. Vývojáři využili nové knihovny s označením Metal a díky tomu je Pixelmator svižnější. Dále například využívá v dialozích nový systémový font San Francisco. Zároveň byla vylepšena i podpora ForceTouch u MacBooků s Retinou či nového Magic TrackPadu 2.

 

pixelmator_disort

 

Pixelmator Extension

Technologie extensions umožňuje vývojářům vzít část funkcí svého programu a zpřístupnit je prostřednictvím operačního systému ostatním aplikacím. Pixelmator připravil balík funkcí pod označením Pixelmator Distort, ve kterém najdete nejrůznější deformační nástroje. Warp se může hodit například na zeštíhlování portrétů, Bump opticky nafukuje zvolenu oblast, naopak Pinch vmačkává. Poslední funkcí je Twirl, který rotuje s obrazem po nebo proti směru hodinových ručiček.

 

Extension po nainstalování nové verze Pixelmatoru musíte ručně aktivovat v Předvolby Systému – Rozšíření – Fotografie. Pak už je k dispozici ve všech aplikacích včetně systémových Fotek.

 

extensions

 

Závěr

Nový Pixelmator je bezplatně k dispozici všem jeho uživatelům prostřednictvím Mac App Storu. Zatím jsme při jeho testování nenarazili na žádné problémy, takže upgrade můžeme vřele doporučit.

 

Chcete se o Pixelmatoru dozvědět víc? Přihlaste se na náš workshop Pixelmator: Snadné úpravy fotografií.