Pokud už nějakou dobu iPad Pro používáte jako já, určitě jste si toho všimli. Jsem zvyklý, že když mám pár minut čas, hodím iPhone na nabíječku a přibude většinou kolem 10 % nabití baterky. Když dáte iPad Pro na 10 minut na nabíječku, většinou přibude 1 %. Čím to je?

 

Jaká nabíječka a jaký kabel

K iPadu Pro je dodáván o poznání silnější a tužší kabel. Začátkem roku jsem dostal emailem dotaz, zda tento kabel je jediný kompatibilní nebo jestli nabíjí rychleji. Apple nic takového neříká, kabel je jen delší (2 m), a proto je možná silnější. V každém případě jsem provedl reálný test a kabel dodávaný k iPadu Pro, kabel dodávaný k iPhonu 6s+ i kabel od Zaggu nabíjely vždy stejně rychle. Můj závěr je, že na kabelu nezáleží.

K iPadu Pro je dodávána 12W nabíječka. Pokud vezmete jakoukoli jinou nabíječku pro iPad (vč. neznačkových), výsledná doba nabíjení je opět +/- stejně dlouhá. Pokud použijete slabší nabíječky pro iPhony, doba se prodlouží. U autonabíječek nemá smysl sahat po ničem jiném, než 2,1A verzích. Osobně používám jednu portovou mini autonabíječku od Belkinu s maximální spokojeností. Největší problém jsou USB porty vestvěné v autech, které mají většinou kolem 1 A a pro nabíjení iPadu Pro jsou prakticky bezcenné.

 

Nabíječka iPad Pro

 

Jak dlouho nabíjení trvá

Moje zkušenost je taková, že pokud je iPad Pro úplně vybitý a dáte jej na 12W nabíječku, tak nabití na 100 % trvá něco přes 4,5 hodiny! Pokud je iPad Pro zapnutý a aktivně jej opravdu naplno používáte, tak nabíječka pokrývá zhruba jeho spotřebu a množství energie v akumulátoru přibývá zcela minimálně. Inu baterka s kapacitou něco přes 10 000 mAh nabíjená po USB je náročná kombinace.

 

Autonabíječka iPad Pro

 

Externí baterie

Jak už asi vyplývá z textu výše, nemá pro iPad Pro smysl používat běžné externí baterie s nízkou kapacitou. Zároveň jsem přesvědčen o tom, že tahat další baterku s kapacitou 10 000+ mAh je nesmysl, zejména váhově. Ještě jsem se nedostal do situace, kdy bych nutně potřeboval dobít úplně vybitý iPad Pro. Pokud ale nějakou baterii pořizovat chcete, rozhodně s kapacitou nad 5 000 mAh.

 

Je to v praxi problém?

Mohu vás uklidnit, že minimálně pro mě to problém není. Během dne většinou mám možnost se na chvíli připojit do zásuvky, takže i při intenzivní práci se dostávám večer k cca 50-70 % kapacity baterky. Když pak dám iPad na noc na nabíječku, tak i když občas omylem sáhnu po té iPhoní, ráno je iPad na 100% a mohu vklidu vyrazit.

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: