Nepatřím mezi hračičky, kteří by za každou cenu optimalizovali svojí práci a používali co nejvíc udělátek, která v tom pomáhají. Díky iOS jsem se ale naučil používat Náhradu textu či Text Expander nebo také Text Replacement. V čem vám může pomoci?

 

Co je Náhrada textu

Myšlenka je jednoduchá. Používáte pravidelně stejné fráze či kratší části textu? Může jít o různé společenské fráze, oslovení, tituly, hlavičky, podpisy či dokonce různé kusy standardizovaných textů. V nastavení si nadefinujete zkratku, kterou když napíšete na klávesnici, systém ji nahradí předpřipraveným textem. Podobné šikovné prográmky existují od nepaměti. Já je nikdy nepoužíval, protože se mi je nechtělo instalovat, zkoušet, nastavovat, aktualizovat, řešit jejich bezpečnost atd. Nicméně v iOS je tato funkce obsažena přímo v nastavení klávesnice, a díky tomu jsem ji začal používat.

 

Náhrada textu

 

Jak se nastavuje Náhrada textu

V Nastavení – Obecné – Klávesnice – Náhrada textu se provádí zadávání zktratek a takzvané fráze, tedy textu, který se vloží místo zkratky. Protože se jedná o službu přímo operačního systému, funguje nastavená náhrada textu jak na virtuální, tak na fyzické klávesnici a technicky vzato v jakékoli aplikaci, která tomu aktivně nebrání. Já osobně je používám hlavně v Pages, Numbers, Keynote, Mailu, Zprávách, Kalendáři či Safari. Jsou místa, kde naopak nahrazení textů nefunguje, typicky zadávání hesel nebo třeba zadávání adresy v Mapách, protože Apple po zadání každého písmenka již spouští vyhodnocování.

Nastavené fráze mám pro firemní údaje, často používané adresy, několik společenských frází a pár textů, které pravidelně používám. Je na vás, jak odlišíte zkratku od běžného textu. Já používám pomlčku a text, který když napíši, iOS nabídne náhradu, kterou buď potvrdíte Entrem nebo ignorujete, a pak se neprovede.

 

Náhrada textu

 

Kdy se hodí a kdy ne

Náhrada textu, tak jak je udělaná v iOS, se hodí zejména na fráze a kratší části textů, protože nepřenáší formátování, ale pouze text samotný. To je dobře z toho pohledu, že se použije formátování podle toho, kde zrovna stojíte. Nepříjemné je to zejména v tom, že se nepřenáší ani odřádkování. Pro fráze a kratší texty je to ideální. Čím delší je text, tím nižší je efektivita využití náhrady textu, protože budete muset výsledek doformátovat.

Osobně se mi náhrada textu líbí a zvykl jsem si na ni. Je však několik míst, kde by ji Apple mohl ještě vylepšit. Mně osobně by třeba potěšila možnost:

  • přenášet alespoň základní formátování,
  • synchronizovat nastavení mezi všemi iOS zařízeními,
  • zobrazovat v nastavení celou zadanou frázi a ne jen část, co se vejde do jednoho řádku,
  • sjednotit rozložení virtuálních klávesnic, aby si člověk mohl zautomatizovat zadávání zkratek.

 

Náhrada textu

 

Závěrem

Pokud se vám myšlenka náhrady textu líbí a chtěli byste od ní více, existují i řešení třetích stran. Pokud preferujete jednoduchost jako já, uspokojí vás třeba i systémová varianta.

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: