Když si člověk pořizuje nové zařízení od Applu, vždy je stavěn před otázku, kterou verzi vybrat. Celkem pravidelně dostávám otázky na toto téma, a tak jsem se rozhodl sepsat malý návod pro kupující.

 

Kterou barevnou variantu?

První otázka je asi nejjednodušší, protože je čistě individuální a subjektivní. Každému se líbí něco jiného a u iPadů Pro je na výběr ze tří barevných bariant. Stříbrno-bílá, zlato-bílá a šedo-černá. Osobně jsem vybral šedo-černou, protože mám radši černý rámeček kolem displeje, který méně odpoutává pozornost od obrazu na displeji. Ale to je v podstatě zanedbatelný rozdíl a z praktického pohledu se všechny tři barevné varianty chovají zcela stejně. Není zde rozdíl ani v ceně, ani ve funkčnosti, ani v odolnosti. Vyberte si ten, který se vám líbí nejvíc.

 

Výběr iPadu Pro

 

Jakou kapacitu iPadu Pro koupit?

Na rozdíl od iPhonů, v případě iPadu Pro je na výběr pouze ze dvou variant. Pokud chcete používat iPad Pro pouze pro jednu konkrétní činnost nebo pro konzumaci obsahu z internetu, a nemáte ambici do něj ukládat fotky, videa nebo velké množství aplikací, mohla by vám stačit 32 GB verze. Já osobně jsem zvolil 128 GB verzi, protože iPad Pro mi slouží i jako úložiště fotografií v RAW formátu na cestách, ke zpracování kratších videí a nainstalovaných mám něco přes 200 aplikací včetně několika navigací. V tomto okamžiku využívám v průměru kolem 40 – 70 GB podle toho, kolik fotografií a videí zrovna v tabletu je.

Obecně se dá říct, že díky iCloudu vám může stačit menší úložiště, než jste byli zvyklý u počítače. iOS zabírá méně místa než OS X a i samotné aplikace jsou většinou menší. Přesto si myslím, že 128GB verze je pro plnohodnotnou práci na iPadu Pro velice rozumná volba.

 

Kapacita iPadu Pro

 

Verze Cellular nebo WiFi

Asi nejkomplikovanější je odpovědět na otázku, zda budete potřebovat LTE připojení přímo v iPadu Pro. Osobně si myslím, že bez mobilních dat je využití iPadu mnohem komplikovanější a spoléhat pouze na WiFi připojení je limitující. Na druhou stranu, pokud máte i iPhone, můžete využívat jeho hotspot.

Já osobně jsem zvolil verzi s LTE připojením. V ČR mám dvě SIM karty se sloučeným FUP datovým limitem, takže je prakticky jedno, jestli brouzdám na jednom či druhém zařízení. SIM karta v tabletu mi tak dává pohodlí toho, že se nemusím připojovat na hotspot a trochu šetří baterii, byť rozdíl je nepatrný. V zahraničí si kupuji lokální datovou SIM kartu a tu dávám do tabletu a její datové možnosti sdílím do iPhonu. Jednak mi v telefonu zůstane mé české telefonní číslo, druhak iPad Pro má silnější baterii, takže vytváření hotspotu u něj znamená zcela minimální spotřebu.

 

Závěrem

Koupit nejvyšší verzi iPadu Pro není úplně levná záležitost. Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší verzí je 8 800 Kč, takže si připlatíte přesně třetinu navíc. Uvědomte si ale, že iPad nenabízí možnost rozšíření, takže pokud ušetříte příliš, budete po zbytek života iPadu pro litovat.

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: