Když opravdu vážně pracujete s iPadem, občas narazíte na nečekaný problém. Mně osobně například trochu překvapilo, že soubory s koncovkou RTF (Rich Text format) přímo iOS umí zobrazit, ale tím to v podstatě hasne. Nejde je importovat ani do Pages, ani do MS Wordu pro iOS, nehlásí se k nim ani můj oblíbený Notes Plus. Takže když vám přijde smlouva v RTF, a vy v ní potřebujete udělat drobné opravy, podepsat ji a odeslat v PDF zpět, problém je na světě.

 

RTF Writer

Po chvilce pátrání v AppStore jsem stáhl bezplatný RTF Writer, který bez problémů umožňuje RTF soubor otevřít, upravovat, uložit na iCloud a exportovat do PDF. Nabízí základní formátování, je stabilní a je zdarma. Uživatelské rozhraní má sice úplně předpotopní, ale na tu chvíli to přežijete.

 

RTF Writer

 

Printer Pro

Kdysi jsem si v nějaké akci stáhl Printer Pro, aplikaci rozšiřující možnosti přímého tisku z iPadu, která kromě jiného umí i „tisk do PDF“. Ta se k formátu RTF také hlásí, takže pokud nepotřebujete RTF upravovat, ale stačí převod do PDF, můžete sáhnout třeba právě po ní.

 

Printer Pro

 

Závěr

Kdyby někdo z vás měl dobrou zkušenost s aplikací, která by z RTF udělala Pages, DOC či DOCx, napište do diskuze. Já zatím trochu krkolomně jdu cestou: Mail – RTF Writer – Notes Plus – Mail. Je to funkční řešení, ale určitě existuje i komfortnější.

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: