Mám za sebou první týden výhradního používání iPadu Pro místo počítače. Cestování v pohodě, psaní článků z veletrhu také v klidu, vyřizování běžné agendy v pohodě, a dokonce jsem zvládl i zpracování fotografií. O tom ale někdy příště. Dnes bych si rád postěžoval na asi největší neduh práce na iPadu ve srovnání s počítačem, kterým jsou paradoxně mobilní verze aplikací běžně používaných na počítači.

 

iWork

 

iWork skvělé, ale přesto limitující

Opravdu hodně používám Pages, Numbers a Keynote. Osobně jsem přesvědčen o tom, že na iOS patří k tomu lepšímu, a díky iCloudu je práce s nimi v mnoha ohledech praktická. Přestože mají jednotný souborový formát jako ty na Macu, je zde hromada věcí, která chybí. Už jen nemožnost používat vlastní vzory dokumentů mě omezuje. To samé platí pro styly odstavce a písma, které neumí vše, co na Macu. Chybí například i automatická osnova, a tak bych mohl pokračovat. Chápu, že se vývojáři snaží udělat uživatelské rozhraní co nejjednodušší, ale přesto je to podle mě zbytečná komplikace.

 

Facebook

 

Mobilní Facebook je peklo

Bohužel musím pro svoji práci velice intenzivně pracovat se sociálními sítěmi. Twitter je celkem v pohodě. U Instagramu člověk roste z nekonečného přepínání účtů, při kterém vždy ztratí nejčastěji používané hashtagy. Ale rozhodně nejhorší jsou nativní aplikace od Facebooku. Už jen to, že je oddělen Facebook, Messenger a Pages! je otrava. Ale hlavně se chovají jinak než webové verze. V příspěvcích nejde odkazovat na stránky, při odkazování na osobní stránky občas narazíte na to, že Facebook nerozpozná osobu, kterou máte v přátelích. Při sdílení příspěvků ze stránek, které spravujete je zcela nelogicky předvolen příspěvek na timeline stránky, nikoli osobní timeline a tak by se dalo pokračovat.

 

Google Apps

 

Google apps jsou za trest

A na závěr ještě jedna perlička – Google Apps. Google Drive funguje celkem dobře, je optimalizován pro iOS9 i iPad Pro. Bohužel jakmile se pokusíte otevřít nějaký dokument, tak skončíte v Dokumentech či Tabulkách, které optimalizované nejsou. Nepodporují SplitScreen, občas špatně překreslují, občas zlobí vzorce, no prostě hrůza. Nevím, jak se o své aplikace stará Google na Androidu, ale nedokázat rozchodit pořádně své klíčové business aplikace několik měsíců po uvedení iOS9 je opravdu ostuda.

 

Závěr

Celkově musím bohužel konstatovat, že první týden práce výhradně s iPadem Pro byl z větší části utrpením, právě kvůli chování řady aplikací. Naštěstí jsem mohl přestat používat Google Apps, vyladil jsem trochu workflow s iWork a hledám aplikace, které mi vyhovují víc než ty, které jsem používal dřív. Není to radostné zjištění, ale právě proto tento experiment podnikám. Držte mi palce!

Chcete vědět o iPadech a iOS víc? Přijďte na moje kurzy: