Snapseed je jeden z nejpopulárnějších foto editorů pro iPhone a iPad. Původně za vývojem stála společnost Nik Software, která vyvíjela třeba i software Capture NX pro Nikon. Tu koupil Google a většinu jejích produktů nabízí aktuálně zdarma. Snapseed získal řadu ocenění zejména za jednoduché a přehledné uživatelské rozhraní. Navíc dnes byla představena nové verze 2.9, která významně posunuje jeho možnosti.

 

Snapseed podporuje RAW

První zásadní novinkou je nová podpora RAW formátu od 144 typů fotoaparátů. Podpora vychází z nových možností iOS 9 a iOS 10, takže zpracování RAW fotografií je nedestruktivní, nativní a plnohodnotné. Díky informacím uloženým v RAW snímcích se nyní uživatelé dočkají lepší práce s jasem, kontrastem, prosvětlování stínů, odstraňování přepalů, prokreslování či doostřování. Snapseed není první aplikací podporující RAW na iOS, ale je dobře, že se této funkce dočkal.

 

Snapseed

 

Nový nástroj Obličej

Po nedávném rozšíření aplikace o textový modul, přibylo nově vylepšování portrétů nazvané jednoduše Obličej. Kromě pěti přednastavení – Mírný, Jemný, Jasný, Vyhlazený a Ostrý si může uživatel sám vylepšit fotografií přesným nastavením Nasvícení obličeje, Vyhlazení pleti a Jasnosti očí.

 

Závěr

Dále se ve Snapseedu objevila možnost nastavení komprese JPEGu či uložení do bezstrátového PNG. Nechybí opravy chyb a vylepšení uživatelského rozhraní. Celý update je k dispozici zdarma v AppStore a rozhodně ji lze doporučit.

 

Zajímají vás další praktické tipy pro zpracování fotografií na iPhonu či iPadu? Přijďte na náš kurz iPad: Multimediální zařízení.