Každý z nás pravděpodobně fotí pomocí iPhonu. Většina uživatelů k tomu využívá dle mých zkušeností nativní aplikaci Fotoaparát. Následné aplikace pro editaci už tak jednoznačné nejsou. Někdo neupravuje vůbec, někomu stačí základní úpravy ve Fotkách a jiní zase nedají dopustit na nějakou specializovanou aplikaci. Já jsem propadl aplikaci VSCO.

Žánr iPhoneography

Mám doma profesionální zrcadlovku od Canonu, kterou využívám na „sváteční” fotky. Jde o výjimečné příležitosti, akce nebo když mám chuť si pořádně zafotit. Drtivou většinu svých fotek pořizuji pomocí iPhonu a již od začátku mi je sympatický takzvaný žánr iPhoneography, tedy focení jen a pouze pomocí iPhonu. Na iPhonu také své fotografie edituji a různě upravuji.

V minulosti jsem vyzkoušel desítky různých aplikací. Z nich přežil Snapseed, o kterém byly napsány již stohy recenzí a zkušeností. Jedná se dle mého o nejlepší aplikaci pro základní úpravy jakýchkoliv snímků. Poslední rok si však vystačím jen s jednou aplikací – VSCO (čti „visko”).

Desítky jedinečných filtrů

VSCO je multifunkční aplikace, která plní hned několik rolí v oblasti fotografie. Hlavním poznávacím znakem jsou přitom filtry. Ty vychází z reálných foto filmů, tedy každá vaše fotka může mít lehce jiné odstíny, barvy a atmosféru. Záleží jen na vaší kreativitě. Kromě filtrů a editačních nástrojů ve VSCO naleznete i vlastní sociální síť, na které můžete sdílet své fotky upravené ve VSCO.

Velmi snadno můžete objevovat fotografie jiných uživatelů a vzájemně se inspirovat. U každé fotky vidíte, jaký filtr uživatel použil. Co mě však baví nejvíce, je studium a praktické tipy/triky. Ve VSCO naleznete desítky různých článků zaměřených na to, jak lépe fotit a kombinovat různé úpravy. Také se zde pořádají různé soutěže o zajímavé ceny.

Trial verze

Přiznám se, že nikdy jsem nebyl velkým zastáncem filtrů, ale VSCO změnilo můj názor. Baví mě si s fotografiemi kreativně hrát. V podstatě každý den objevím něco nového a zajímavého. Důležité je zmínit, že pár filtrů je zcela zdarma, další si musíte odemknout za předplatné – 509 korun na rok. Také můžete vyzkoušet týdenní trial zdarma a rozhodnout se, zda se vám VSCO líbí.

Aplikace VSCO je velmi příjemná a intuitivní na použití. Fotografie můžete upravovat nejen na iPhonu, ale i iPadu. Upravovat můžete i fotky v RAW formátu. U každého snímku vidíte, zda už je upravený či nikoliv a snadno a rychle ho můžete sdílet či uložit. K dokonalosti mi chybí jen iCloud synchronizace mé VSCO knihovny.

Pokud vás zajímá, co s aplikací VSCO lze vykouzlit, můžete se podívat na můj Instagramový profil nebo můžete hledat snímky pomocí hashtagu #VSCO.

Přijďte na letní workshopy

Na prázdniny jsme pro vás připravili speciální letní workshopy. Vybírat můžete hned z deseti Apple témat. Kromě daného tématu se dozvíte, co řeší ostatní Apple uživatelé. Ukážeme si a podrobně vysvětlíme všechny možné postupy. Smyslem workshopů je sdílet a diskutovat s otatními účatníky.