Adobe Lightroom na iPadu již funguje poměrně dlouho a dobře. Nabízí pohodlnou organizaci fotografií, loudovou synchronizaci a v zásadě všechny úpravy, která umí Lightroom na počítačích. Jediné, co mu dlouho kazilo pověst byl tragický import a export. To se před Vánoci konečně změnilo.

Nový import na iPadu

Od uvedení iOS13 umožňují iPadu připojování prakticky všech typů paměťových karet a externích disků a to včetně možnosti přístupu přímo z aplikací. Ten jde realizovat buď jednoduše, ale trochu kostrbatě, přes systémové rozhraní nebo si autoři aplikací mohou napsat vlastní. Adobe Lightroom už nějakou dobu uměl první variantu, ale byla tak nepohodlná, že bylo stále lepší provádět import s mezikrokem přes systémovou knihovnu fotografií. To se v poslední verzi změnilo.

Adobe Lightroom import

Adobe rozšířilo možnosti importu o vlastní import z externích médií. Abychom byli přesnější, tak jde o import z paměťových karet. Snímky tedy musí být umístěny v adresáři DCIM jinak je nový import nevidí. Pokud tedy importujete z paměťové karty objeví se zcela nový dialog, který umožňuje pohodlně označovat celé skupiny snímků, třídit snímky podle typů, vybrat ze tří velikostí náhledů a v neposlední řadě importovat přímo do zvoleného alba.

Adobe Lightroom import

Pokud chcete importovat z externího disku nebo z média, kde nejsou fotografie v adresáři  DCIM, je nutné zvolit původní cestu importu přes systémový dialog.

 

Nový export Adobe Lightroom na iPadu

Kompletně přepracovaný byl i export. V první řadě v menu Share přibyla položka Export as…, která umožňuje plně nastavit parametry exportu. Nastavit konečně lze libovolné rozlišení, formát JPG, TIF nebo DNG, komprese JPEG formátu, 8/16bit verzi TIFu a jeho kompresi, barevný prostor doostření, přejmenování, přidání vodoznaku a práci s metadaty. U položek Share to…, Open In…, Export to camera roll a Export to Files máte dvě možnosti. Buď kliknete na jméno položky a proběhne export se stejným nastavením jako posledně. Nebo kliknete na ikonu nastavení a můžete ručně nastavit parametry stejně jako v případě Export as.

Adobe Lightroom export

Adobe Lightroom export

Závěr

Nový export je udělaný opravdu skvěle. Nezdržuje, pokud nechcete měnit nastavení a zároveň umožňuje stejnou úroveň nastavení jako na PC/Mac. Nový import by si zasloužil možnost importovat z jakéhokoli média stejně komfortně jako z paměťových karet, ale i tak je to rozhodně pokrok. Přímý import z paměťové karty šetří čas i místo v iPadu.

Chcete se naučit využít Adobe Lightroom na iPadu naplno? Přihlaste se na náš kurz Lightroom na iPadu.