Již před rokem Apple oznámil, že ukončí prodej a následně podporu Aperture. Poslední verzí, kterou vydal, byla 3.6, po které byl vývoj definitivně ukončen, a tudíž logicky vyvstala otázka, kdy Aperture přestane fungovat nadobro. První velkou zkouškou v tomto ohledu je nová verze OS X s označením 10.11 a kódovým jménem El Capitan. Jak to celé dopadlo?

 

RAW balíčky dál fungují

První dobrou zprávou je, že i po upgradu na El Capitana dál platí to, že nové balíčky s podporou RAW formátu se týkají i Aperture. Můžete si to ověřit buď RAWem z některého z nových fotoaparátů nebo v menu Aperture – About Aperture, kde je zobrazována i verze Digital Camera RAW. Jak můžete vidět na screenshotu, Aperture bez problémů spolupracuje s aktuální 6.17.

 

apr1

 

Aperture funguje, byť s drobnými zádrhely

Nebudu vás zbytečně napínat. Po upgradu na El Capitana vám Aperture bude velice pravděpodobně dál bez větších problémů fungovat. Jediný výraznější problém, který je známý, je nefungující SoftProof, tedy náhled fotografie ve zvoleném barevném profilu. Tato funkce pod El Capitanem přestala fungovat a už ji nikdo neopraví.

 

Aperture vám nebude fungovat ani ve Split Screen režimu, protože pro něj musí aplikace obsahovat podporu, která ve verzi 3.6 být nemohla, protože jde o novinku El Capitana. Nicméně celoobrazovkový režim, podpora více monitorů, a to včetně AirPlay podpory, funguje korektně.

 

Někteří uživatelé si v diskuzních fórech stěžovali na pomalejší fungování aplikace, případně na problémy se zobrazováním náhledů, ale dle všeho šlo buď o poškozenou knihovnu, nebo o rozhozené preference. V prvním případě stačí spustit opravu knihovny (nastartujete aplikaci s podrženým Alt+Cmd). V druhém je potřeba smazat soubory s přednastavením ve skrytém adresáři ~/library/.

 

Fotky a Aperture spolu vycházejí

Ještě lepší zprávou je, že ani pod El Capitanem není problém paralelně používat novou aplikaci Fotky (Photos.app) a Aperture. I nadále platí, že OS X umožňuje přístup k fotografiím v obou aplikacích zároveň, takže v Mailu, iWorks, iMovie, Finderu a na řadě dalších míst si přes Media Explorer můžete sáhnout do Fotek i do Aperture. Dokonce i nadále je možné pomocí tlačítka pro sdílení odeslat fotografii z Fotek do Aperture, čímž se přenese fotografie v plné kvalitě.

 

apr2

 

Pokud obráceně v aplikaci Fotky sáhnete v importu po knihovně Aperture, tak z ní můžete přímo importovat upravené verze fotografií, ale pouze v kvalitě náhledu. Pokud chcete přenést z Aperture do Fotek snímky v plné kvalitě, tak nezbude, než nejdřív exportovat fotky z Aperture na disk, a následně importovat.

 

apr3

 

El Capitan zároveň přinesl novou verzi aplikace Fotky, která má vylepšený import celé knihovny iPhoto/Aperture, takže pokud se rozhodnete pro definitivní přechod, tak bude snadnější.

 

Závěr

Je holým faktem, že dřív nebo později éra Aperture definitivně skončí a bude potřeba zvolit jiný program pro práci s fotografiemi. Pokud, stejně jako já, ještě stále máte byť jen část fotografií v Aperture, je na čase se ohlížet po alternativách. Dá se předpokládat, že minimálně do další hlavní verze OS X by mohl Aperture vydržet, ale to je nějakých 11 měsíců, a co bude potom, nedokáže dnes říct nikdo. Osobně jsem část fotografií přenesl do Fotek a pro profesionální práci přesedlal na Adobe Lightroom s tím, že se snažím před definitivní migrací všech snímků z Aperture v knihovně co nejvíc uklidit a promazat zbytečné fotografie. Vřele doporučuji udělat to samé.

 

Nevíte si rady s fotografiemi na Macu? Přijďte na náš kurz “Jak na fotky na Macu” nebo využijte naší nabídku individuálních konzultací.