Na úterní konferenci Apple představil nový iPad, který podporuje Apple Pencil. Kromě hardwaru přišlo i několik oznámení na poli aplikací a pro běžné uživatele asi nejpodstatnější je výrazně inovovaný balík kancelářských programů iWork. Ještě v úterý byl k dispozici bezplatný update jak pro macOS, tak i pro iOS. Novinek v Pages, Numbers a Keynote jsou desítky. Zde jsou ty hlavní.

Nové Pages na iPadu

V Pages je nyní mnohem více šablon. Kromě běžných dokumentů, letáků a brožurek přibyly šablony pro různé typy knih včetně interaktivních eBooků. Knížky si lze ukládat i přímo doiBooks.

Díky nové aktualizaci můžete přímo v Pages pohodlněji vkládat obrázky nebo videa z knihovny Apple Fotek a to včetně interaktivních galerií.

Mezi další nové funkce patří režim Prezentace v Pages, která umožňuje uživatelům využívat svůj iPad nebo iPhone pro čtení bez rozptylování. Text může automaticky rolovat s nastavitelnou rychlostí. Velikost textu, rozteč, barvu písma a barvu pozadí lze přizpůsobit během automatického rolování textu.

Dalšího vylepšení se dočkala knihovna tvarů v Pages, ve které si můžete vybrat z více než 500 vektorových tvarů. Ty je navíc možné nově i upravovat.

Výrazně vylepšen byl i systém komentářů a odpovídání na ně. To využijete zejména při sdílení a společné práci, která je nyní pohodlnější a rychlejší díky podpoře Boxu.

Při používání Apple Pencil na iPadu mohou uživatelé do svého projektu malovat, skicovat, nebo psát poznámky. Právě nové podpora pera určitě potěší korektory, učitele nebo manažery.

Přepracovaný je celý systém sdílení, exportu a vylepšený je i tisk. U šablon můžete pohodlně přepínat jazyky, lepší je sledování změn v dokumentech a příjemné je i dvoustránkové zobrazení.

IWork

 

Keynote na iPadu

Keynote se dočkala většiny změn, které jsme popsali u Pages. Zejména sdílení a použití pera u prezentací je ještě praktičtější než je tomu u prostého textu. Stejně tak galerie fotografií z Apple Fotek výrazně usnadňují a zrychlují přípravu prezentací.

Spolupráce v reálném čase je tu stejná jako v Pages, také do textu můžete přidávat komentáře a porovnávat nebo upravovat text s kolegy, aby výsledek vaší práce byl co nejlepší.

Jednodušeji se u presentací mění témata (šablony) a můžete upravovat velikost snímku presentace a poměr stran. Také jsou tu nově dělané koláčové grafy, se kterými se mnohem lépe pracuje. Můžete je používat například k vizualizaci dat a podobně.

A jak už tomu je v Pages tak i zde v Keynote se setkáme s vylepšením tvarů, a také s vkládáním fotek a videí z knihovny Photos do presentace.

IWork

Numbers v novém

A jaké aktualizace na nás čekají v Numbers?
I Numbers přicházejí s podporou Apple Pencil a také zde můžete kreslit nebo skicovat do poznámek nebo tabulek, což také uvítá mnoho lidí.

Jako už tomu bylo u Pages a u Keynote, tak i zde můžete komunikovat s kolegy a vylepšovat své tabulky nebo diagramy pomocí komentářů v reálném čase na iPhonu, iPadu, nebo Macu.

Nové tvary stejně jako u Pages a Keynote jsou zde také. Podle sebe si je můžete upravit, nebo upravit jejich velikost tak, aby se Vám s nimi co nejlépe pracovalo.

Také je zde stejný postup práce s donut grafy jako tomu bylo u Pages a Keynote. A podobně je tomu i s interaktivními obrázky.

IWork

 

Závěr

Novinek v iWork na iOS je mnohem víc. Zjednodušují práci a výrazně lépe využívají možností iPadů. Apple byl motivován zřejmě zejména potřebami školství, ale všechny novinky využijí i běžní uživatelé v každodenní praxi.