Sampler funguje velmi jednoduše. Nahrajete do něj libovolný zvuk, obecně lepší je separovaný a kratší. S importem se to má tak: ťukněte na položku Nový sampl a dejte Importovat. Vybírat můžete přímo z Diktafonu, nebo jiného místa v úložišti iPhonu.

Co se bude dít dále? Sampler z daného zvuku vytvoří úplně nový, dalo by se říci magický, nástroj, a to přímo z vašeho iPhone. Sampler se ovládá malou klaviaturou.


Co to všechno znamená a v čem je to tak úžasné? Například mňoukání kočky vám totiž Sampler přetvoří v kočičí sbor. Pomůže vytvořit iluzi, že jste nahráli desítky koček, různého stáří a hlasu. Pomocí klaviatury můžete vyťukávat buď jednotlivé kočičí tóny, nebo dokonce i celé akordy. Znáte přece rčení: „Jako když tahá kočku za ocas.“ Vy tímto ale celý pojem posunete do jiné dimenze.

 

Nezapomeňte, že tak jako každý nástroj v Garáži si i výstup ze Sampleru můžete zaznamenat pomocí centrální nahrávací ikonky, a tedy červeného kroužku nahoře uprostřed. Záznam se provede do nové stopy. A tak se otevírá možnost zacházet s nahrávkou jako se smyčkou, či ji jinak editovat a upravovat. Nebo s ní dále pracovat uvnitř prostředí GarageBandu, exportovat ji a pracovat s ní v jiném externím programu, nebo si ji nastavit jako vyzvánění.

Úplná paráda je, že Sampler umožňuje v iOS nahrávat přímo bez nutnosti spouštění Diktafonu. Hodí se to v případech, že chcete pracovat přímo s jedním konkrétním zvukem, a nechcete se zdržovat multitaskingem.

 

Spusťte tedy Sampler a přímo zaznamenejte požadovaný zvuk do banky Sampleru. Pak následně zvuk seřízněte potahovátky zprava i zleva. A můžete se dát do experimentování s melodií nebo harmonií. Nezapomeňte si následně, třeba večer, až budete mít víc času a klidu, danou nahrávku náležitě zařadit do vaší sbírky.

 

Chcete se naučit pracovat se zvukem na Apple platformě? Přihlaste se na náš kurz GarageBandu.