Před pár dny Apple uvolnil dlouho očekávaný update iOS s označením 11.4. Přináší kromě tradičních oprav podporu Airplay 2, synchronizaci zpráv s iCloudem a další užitečné funkce. Apple tak s víc jak půlročním zpožděním dodal poslední slíbené funkce do iOS 11. Vyplatí se instalace?

Airplay 2

Technologie Airplay má za úkol přenášet obraz a zvuk počítačovou sítí. Nejtypičtěji se používá pro přehrávání hudby prostřednictvím reproduktorů zapojených do Airport Expressu nebo HomePodu a pro streaming obrazu/hudby z Apple zařízení na AppleTV. Druhá generace tohoto protokolu přináší zejména synchronizaci více HomePodů či jiných chytrých reproduktorů a synchronní přehrávání hudby v celém bytě či členitém prostoru. Zároveň přináší vyšší kvalitu přenosu, spolehlivější přenos a lepší synchronizaci zvuku a obrazu.

Pokud chcete Airplay používat, nezapomeňte kromě iOS provést update i firmwaru síťových prvků od Applu a AppleTV! 

Zprávy na iCloudu

Synchronizace zpráv na iCloud

Smyslem synchronizace zpráv (iMessage/SMS) na iCloud je sjednotit chování všech vašich zařízení. S aktivní synchronizací se vždy zprávy dostanou na všechna zařízení, jednou přečtená zpráva je na všech zařízeních označená jako přečtená a jakmile někde zprávu smažete, smaže se ze všech zařízení. 

O této funkci Apple mluvil velmi dlouho a s iOS 11.4 konečně přišla na mobilní zařízení. Musíte si ji ručně zapnout v nastavení iCloudu na všech svých zařízeních. Na Macu budete potřebovat minimálně macOS 10.13.5 a opět funkci zapnout v nastavení iCloudu. 

 

Závěr

iOS 11.4 obsahuje i opravy chyb, podporu Classkitu a další vylepšení. Po 3 dnech používání na iPhonu X a iPadu Pro jsem nenašel žádnou viditelnou chybu, kterou by aktualizace obsahovala. Co víc, řada uživatelů hlásí zlepšení výdrže baterie a u starších telefonů i zrychlení provozu. Instalace iOS 11.4 se tedy rozhodně vyplatí. Je k dispozici bezplatně a pokud vám ji ještě systém nenabídnul, stačí zvolit v Nastavení – Obecné – Aktualizace položku Instalovat.

 

Chcete se naučit využívat iPhone a iPad naplno? Přijťde na náš kurz iOS od a do Z