Ať chceme nebo ne, všichni děláme stále stejné věci a procesy. Všichni píšeme dokola stále stejné texty a dokumenty. Přesto se vždy divím, jak málo uživatelů na iPadu používá v balíčku iWork šablony. Když vytvoříte dokument, tabulku nebo prezentaci a chcete je v budoucnu používat jako vzor pro nové soubory, můžete si je uložit jako šablonu nebo motiv. Potom se k nim dostanete na všech svých zařízeních v částech Šablony nebo Výběr šablon anebo je můžete sdílet s ostatními. Ostatně i Apple nám připravil své šablony. Pojďme se na to podívat.

Nastylizujte si svůj dokument

Než začnete, ujistěte se, že máte nejnovější verzi Pages, Numbers nebo Keynote. V případě, že chcete mít ke svým šablonám přístup ze všech zařízení, potřebujete mít zapnutý iCloud Drive a na všech zařízeních být přihlášeni pod stejným Apple ID.

iWork Šablony

V Pages a Numbers vytváříte šablonu. V Keynote jde o motiv. Když je přidáte do Výběru šablon nebo Výběru motivů, zobrazí se vám i na všech ostatních zařízeních, na kterých jste přihlášení k iCloudu stejným Apple ID a máte zapnutý iCloud Drive pro Pages, Numbers nebo Keynote.

Práce se šablonami na iPadu je velmi jednoduchá a užitečná. Snadno si tak můžete připravit a nastylizovat jakýkoliv pracovní či osobní dokument. Můžete si například vytvořit nějaký prázdný formulář, smlouvu či cokoliv jiného. V případě prezentací oceníte stejné motivy, font či úvodní a závěrečný slide. Takovou šablonu pak můžete sdílet dalším lidem. Základní výběr šablon naleznete i v každé iWork aplikaci při tvorbě nového dokumentu. Tyto šablony nám zde již připravil Apple. Možná si vyberete.

Jak na to?

  • Otevřete existující dokument, který chcete použít jako základ šablony nebo motivu, případně vytvořte nový.
  • Upravte šablonu nebo motiv. Můžete přidávat a formátovat text, obrázky i objekty. Taky můžete vkládat zástupné makety, jimiž snadno nahradíte obrázky, aniž by se změnilo formátování dokumentu.
  • Šablonu nebo motiv uložíte tak, že klepnete na tlačítko Více, pak na Exportovat, na Šablona Pages, Šablona Numbers nebo Motiv Keynote a nakonec na Přidat do Výběru šablon nebo Přidat do Výběru motivů.

Uložený motiv nebo šablona se zobrazí v části Moje šablony ve Výběru šablon v Pages nebo v Numbers, respektive v části Moje motivy ve Výběru motivu v Keynotu.

iWork Šablony

Sdílení šablony nebo motivu

Pokud chcete vaši připravenou šablonu nebo motiv sdílet další lidem, stačí jen ve Výběru šablon (motivů) klepnou na Moje šablony (motivy). Chvíli na šabloně nebo motivu podržte prst a pak ho zvedněte. Objeví se nabídka, ve které vyberte Sdílet. Vyberte způsob sdílení a máte hotovo.

Maketa pro pozdější obrázek

Ve vaší šabloně či motivu také můžete vytvořit prostor, do kterého později přidáte nějaký obrázek, ať už vy nebo kdokoliv jiný. Stačí do dokumentu vložit nějaký obrázek, klepnout na něj a zvolit tlačítko Formát (ikona štětce), potom na Obrázek a Nastavit jako maketu.

iWork Šablony

Šablony a motivy budete mít díky vašemu iCloud dostupné nejen na iPadu, ale i iPhonu či Macu. Pokud někde uděláte nějakou změnu, projeví se ve všech dokumentech. Balíček aplikací iWork je opravdu velmi jednoduchý a užitečný pro každého. A především – je zdarma!

Přijďte na náš online kurz

Pokud se chcete dozvědět další informace o práci s iWork balíčkem na iPadu, můžete se přihlásit na náš online kurz.