Mám moc rád práci s balíčkem iWork na iPadu. Líbí se mi jednoduchost, české prostředí a multifunkční využití. Pages, Numbers a Keynote jsou mocné nástroje, které bývají často podceňovány a uživateli málo využívány. Myslím si, že každý Apple uživatel by si měl někdy vyzkoušet napsat dokument v Pages, upravit tabulku v Numbers a vytvořit prezentaci v Keynote. Je to velmi prosté.

Pages

V Pages hravě vytvoříte parádní dokumenty. Vždy doporučuji začít u šablon a ty následně upravit. Snadno a rychle si můžete vytvořit moderní životopis nebo jednoduchý obchodní dopis. Další využití pak nabízí Pages v kombinaci s Apple Pencil – můžete kreslit, přidávat fotky, grafy nebo videa.

V praxi také oceníte dynamické anotace. Můžete podtrhávat, kroužkovat a zvýrazňovat přímo v textu. Nechová se tedy jako samostatná kresba, ale anotace se k textu „přichytí.” Když text dále upravíte, anotace se sama přizpůsobí.

V Pages také lze vytvořit knihu. Můžete sice využít iBooks Author aplikaci pro Mac, ale Pages je mnohem lepší volba. Když Pages otevřete, mezi šablonami se vám zobrazí knihy a můžete psát! Můžete vytvářet jak knihy, tak i učebnice. Je to jednodušší a knihy můžete sdílet přímo na iBooks.

Samozřemostí je export vašeho dokumentu do dalších formátů, mezi kterými nechybí ani Word, PDF, RTF nebo ePub. V případě práce v iWork přitom platí, že vždy vidíte editační nástroje dle toho, v které části dokumentu se nacházíte. Dejte si tedy vždy pozor na to, co máte zrovna označené.

Numbers

Tabulky snadno a rychle. Takhle jednoduché to je. Opět vyberete nějakou šablonu a můžete začít pracovat. Co si takhle vytvořit fakturu nebo nějakou účetní rozvahu? Klíčová je pro mě spolupráce v reálném čase. Kdykoliv mohu tabulku nasdílet kolegovi a můžeme oba pracovat. Neméně příjemná je i nabídka různých výpočetních výkonů a chytrých vzorečků. Dávejte si jen pozor na vzájemnou kompatibilitu, když přenášíte tabulku do Excelu. Některá makra nemusí fungovat.

Keynote

Všechny prezentace, které jsem v posledních několika letech vytvořil, pocházely z Keynote. Hrozně mě baví vytvářet poutavé prezentace přímo na iPadu. Vyberu si vhodnou šablonu, většinou bílou a přidávám obrázky z Fotek a jednoduché titulky. Pryč je doba s odrážky, základním pilířem jsou hezké fotky a příběh.

V kombinaci s Apple Pencil je editace rychlá a jednoduchá. V Keynote totiž můžete kreslit přímo do textu, což vám ulehčí práci. Nemusíte tedy kresby přidávat v PDF formátu v anotaci. Apple myslel dopředu a tyto kresby můžete dokonce animovat. Vybrat si můžete z nejrůznějších přechodů a animací jako u snímků. Tyto nové funkce vám umožní používat Keynote naplno. Díky nim budete efektivnější a o krok napřed, než v PowerPointu.

Přijďte na náš kurz

V případě, že přijdete na náš kurz iPad: Pages, Numbers, Keynote, dozvíte se mnoho dalších tipů/triků, jak používat balíček iWork na iPadu. Rozhodně nemusíte být počítačovými experty. Stačí chuť se dozvědět nové věci a láska k Applu.