Na první pohled se může zdát, že nový operační systém iOS 12 nepřináší mnoho nového. Opak je pravdou. Zásadní změny se udály pod kapotou celého systému. Doslova převratnou novinkou je aplikace Zkratky. V roce 2017 koupil Apple populární automatizační iOS aplikaci Workflow. Tu kalifornská společnost přetvořila, vylepšila a výsledkem je aplikace Zkratky. Ty plně využívají inteligentní asistentku Siri – zadáte nějaký předem definovaný příkaz, na jehož základě se spustí řetězec akcí, například se vám ořízne požadovaná fotografie a uloží na Dropbox, spustí se aplikace, stáhnou se soubory nebo se přehraje váš oblíbený playlist. Možnosti jsou takřka neomezené. Vše jen záleží na správné konfiguraci a nastavení, a to může být kámen úrazu.

Co jsou Zkratky?

Zkratky naleznete v obchodě App Store ke stažení zcela zdarma. Aplikaci již dokonce možná máte dávnou nainstalovanou, a to právě díky aplikaci Workflow, kterou kalifornská společnost přetvořila. Aplikace je plně lokalizovaná do českého jazyka. Hlavní menu se přitom skládá ze dvou záložek – Knihovna a Galerie. V Knihovně naleznete všechny své vytvořené Zkratky. Stejně tak tomu je i na vašich dalších iOS zařízeních. Zkratky plně podporují synchronizaci skrze iCloud.

 

V Galerii pak naleznete různé automatizace na základě toho, co děláte či zrovna potřebujete. Snadno si můžete vytvořit Zkratku na rychlé vytáčení nějakého kontaktu, pitný režim nebo si nastavit připomínku, až se dopere prádlo. Každou Zkratku můžete dál editovat a upravit k obrazu svému dle svých nainstalovaných aplikací. Ke každé automatizaci pak lze přidat nějaký hlasový povel, který spustí automatizaci skrze Siri.

Každou vytvořenou Zkratku lze snadno přidat do widgetu, na plochu nebo sdílet s přáteli. Zde jsem si pro vás připravil tři své oblíbené Zkratky.

 

Zkratky

Kick Back And Read

Velmi rád používám na čtení článků aplikaci Pocket. Během dne narazím na internetu a na sociálních sítích na spousty zajímavých článků, které však zrovna nemám čas přečíst. Často si také články ukládám a historicky se vracím i o několik let. Tohle vše mi umožňuje aplikace Pocket.

V rámci Zkratek jsem si vytvořil automatizaci pro připomínku, že bych měl více číst. Kdykoliv kdy řeknu: „Hey Siri Pocket”, tak se mi spustí automatizace, kde si vyberu kolik článků si chci přečíst. Většinou zadávám okolo pěti. Následně se mě aplikace zeptá z jakého zdroje chci články čerpat. Kromě Pocketu klidně můžete použít jinou čtečku, kterou používáte, například Instapaper. Poté si mohu zadat nějakou značku nebo klíč, podle kterého se mi články vyhledají. Následně mě Zkratky automaticky přesměrují do Safari, kde se mi zobrazí nějaký článek.

Chcete si tuto Zraktu přidat do své knihovny? Klikněte zde: Kick Back And Read

 

Play Top Rated

Prakticky každý den poslouchám hudbu skrze Apple Music. Velmi mě baví poslouchat celá alba, ale i nové playlisty. Čas od času také vyhledávám oblíbenou hudbu, která získala nějaké ocenění. K tomu používám Zkratku Play Top Rated. Kdykoliv kdy tuto automatizaci spustím, začne na danném zařízení hrát nějaká hudba skrze Apple Music, která je aktuálně oblíbená a patří mezi hitparádu. Ideální možnost, jak objevit zajímavé a nové songy.

Chcete si tuto Zkratku přidat do své knihovy? Klikněte zde: Play Top Rated

 

Instagram Grid

Čas od času potřebuji spojit více fotografií do jednoho obrázku či nějaké mřížky. Někdy potřebuji fotek více, jindy mi jich stačí jen pár. Následně je často sdílím na sociálních sítích či v rámci rodiny. Je zbytečné spouštět nějaké fotografické aplikace a fotky různě přesouvat a exportovat, když k tomu můžete mít vytvořenou Zkratku.

Jakmile spustím Zkratku Instagram Grid, okamžitě si mohu vybrat z celé své knihovny fotek, které se následně spojí do jednoho obrázku a vytvoří mřížku. Zdrojem přitom nemusí být jen vaše galerie ve Fotkách, ale klidně Instagram, Snapseed, Imgur, Clips, Dropbox, nebo konkrétní složka. Záleží jen na aplikacích, které máte aktuálně v zařízení nainstalované. Je to jednoduché a efektivní.

Chcete si tuto Zkratku přidat do své knihovny? Klikněte zde: Instagram Grid

 

Zkratky

 

V případě, že přijdete na náš kurz, dozvíte se hlubší informace o tom, jak vytvářet a upravovat své vlastní Zkratky. Zároveň vám nasdílím další Zkratky, které každý den na svém iPhonu používám. Z kurzu budete odcházet s maximem informací k tomu, abyste mohli Zkratky začít plně využívat a začlenit do svého osobního a pracovního workflow.