Již od začátku spuštění poslouchám hudbu skrze Apple Music. Víte co jsem vždy záviděl uživatelům konkurenčního Spotify? Detailní statistiky o tom, co nejčastěji poslouchám, hodiny strávené poslechem hudby či jakého interpreta nebo skladbu poslouchám nejčastěji. Zkrátka nemám přehled o svých hudebních návycích. Apple takový výčet bohužel nenabízí, ale našel jsem hned dva jiné způsoby, jak alespoň něco zjistit.

Blíží se konec roku, takže bilancování a pohled zpátky je na místě. Pokud používáte aplikaci Apple Music máte aktuálně dvě možnosti, jak získat alespoň nějaké hudební statistiky – skrze aplikaci nebo si stáhnout ze stránek Applu svá osobní data a ty vložit na specializovaný web. Pojďme se na to detailně podívat.

Aplikace Music Year in Review

Pokud chcete získat rychlý přehled, stáhněte si z App Store (zdarma) aplikaci Music Year in Review. Po instalaci stačí jen aplikaci povolit přístup k Apple Music, zadat email a ihned uvidíte vašeho nejoblíbenějšího interpreta, kterého jste v uplynulém roce poslouchali. Nechybí ani žánr nebo pět nejlepších písniček.

Aplikace je velmi jednoduchá a prostá. Statistiky si můžete uložit jako obrázek do Fotek nebo ihned sdílet na sociálních sítích. Aplikace rozhodně není tak podrobná, jako program Wrapped od Spotify, ale pro rychlý přehled bohatě postačí.

Specializovaný web

Pokud naopak chcete maximum detailů a statistik, zkuste webovou stránku australského vývojáře Pata Murraye. Snadno zjistíte v jaké dny nejčastěji hudbu posloucháte, o jakou hudbu jde či detaily o jednotlivých skladbách. Má to však malý háček, musíte si k tomu připravit svá data.

Díky nařízení GPDR můžete z Apple webu Data and Privacy stáhnout všechny osobní informace, například kolik jste utratili za aplikace. A právě zde se nachází i vaše statistiky z Apple Music.

Jak na to:

  1. Navštivte Apple web Data and Privacy
  2. Přihlaste se pomocí svého Apple ID
  3. Zvolte první možnost „Request a copy of your data”
  4. Zaškrtněte možnost „Apple Media Services information“
  5. Vyberte „Complete Request”

Následně vám do emailu přijde potvrzení o tom, že se vaše data připravují. Tento proces může trvat až 7 dní. Co jsem četl na fórech, tak někomu balíček s daty přišel za čtyři dny, někomu i dříve. Tak či tak o tom budete opět informováni pomocí emailu, kde naleznete i odkaz na stažení souboru ve formátu .zip.

Jakmile balíček otevřete, vyhledejte složku „Apple Music Activity” a v něm soubor Apple Music Activity.csv. Poté běžte již na zmíněnou stránku Apple Music Analyser od australského vývojáře, kde hned nahoře naleznete tlačítko pro nahrání souboru. Uploudujte soubor Apple Music Activity.csv a máte vyhráno.

Na webu dokonce uvidíte statistiky z roku 2015 (pokud jste Apple Music používali), kdy byla služba oficiálně spuštěna. Nechybí ani celkový počet dní, které jste strávili poslechem hudby a mnohem více. Vývojář přitom slibuje, že bezpečnost je u něho na prvním místě, takže data neopustí váš počítač či prohlížeč.

Baví vás práce se zvukem, potřebujete si sami složit jednoduchou znělku, podkresovou hudbu pro video nebo třeba nahrát jingle? Přijďte na náš kurz GarageBand: Hudba na Macu.