Apple v pátek aktualizoval balík svých kancelářských aplikací iWork. Novinek jsme dočkali všechny tři aplikace – Pages, Numbers i Keynote a to jak na Macu, tak i na iOS. Ve všech máte nově možnost synchronizovat šablony dokumentů přes iCloud, zobrazit mapu dokumentu a další užitečné věci.

Společné novinky

Hlavní společnou novinkou u všech tří aplikací je synchronizace vlastních šablon dokumentů. Ať už půjde o textové dokumenty, tabulky či prezentace, vaše perzonalizované šablony dokumentů se nově synchronizují na iCloud a tudíž je můžete používat na všech svých zařízeních. To je důležité zejména pro iOS zařízení, kde byly k dispozici pouze šablony od Applu a nešlo přidat vlastní. Nyní, pokud si vytvoříte jakékoli šablony, například firemních dokumentů, můžete je vytvářet, upravovat a používat kdekoli.

U všech aplikací byla vylepšena i týmová spolupráce a právě synchronizace s iCloudem.

Další novinkou je synchronizace ručně vytvořených vektorových tvarů skrz všechny aplikace a zařízení. Opět se využívá iCloud.

Pages

V textovém editoru Apple nově přidal vytváření obsahů a jejich jednoduché vložení do dokumentu. Obsah tedy můžete používat nejen uvnitř dokumentu či knihy, ale i pro navigaci při úpravách dokumentů.

Do šablon dokumentů jde nově vkládat vodící linky, pro snazší editaci.

Numbers

Nejdůležitější novinkou Numbers je vylepšený import CSV a XLS souborů, který výrazně zlepšuje práci s těmito soubory. Dále byly vylepšeny Smart Categories a práce se skupinami objektů.

Keynote

Hlavní novinkou v Keynote je možnost nakreslit trasu animace objektu uvnitř jedné stránky prezentace. Na iPadu na to můžete využít Apple Pencil, který umožňuje opravdu komfortní animování. 

Další novinkou je podpora ultraširokých formátů, které jsou stále populárnější.

Závěr

Nové funkce spojené s iCloudem výrazně zjednoduší práci s dokumenty a jejich formátování. Osobně tento update považuji za nejužitečnější za poslední 2 roky a rozhodně stojí za stažení. Nové verze aplikací jsou k dispozici bezplatně přes AppStore a MacAppStore.

Chcete se naučit využívat iWork naplno? Přihlaste se na náš kurz iWork.