Nedávno byli vyhlášeni vítězové fotografické soutěže Ippawards (iPhone Photography Awards). Tušíte správně. Do téhle soutěže můžete přihlásit snímky, které byly vytvořeny jen a pouze pomocí jakéhokoliv iPhonu. Soutěž již nějakou dobu sleduji a vždy mě utvrdí v názoru, že na technice opravdu nezáleží. Na fotografii je nejdůležitější vaše oko a vidění světa. Pár rad se však hodí vždy.

Do soutěže Ippawards se může přihlásit kdokoliv. Každoročně stačí jen vyplnit přihlašovací formulář, zaplatit nějaký poplatek a vybrat ty správné fotografie pořízené a případně upravené pomocí iPhonu. Když se podíváte na vítězné snímky, je úžasné, co vše lze vytvořit. Ippawards také oceňuje snímky v různých kategorií, například lidé, portrét, panorama, lifestyle, cestování, zvířata a podobně. Každá kategorie má tak své vítěze a oceněné snímky. Více než doporučuji si fotky prohlédnout.

iPhone foto

Některé fotky se mi líbí více, jiné méně. To je zcela normální. Každý vidíme svět jinak, něco jiného se nám líbí a máme rozdílné cítění. Hezká a úspěšná fotka není o drahé zrcadlovce a nejlepším objektivu. Samozřejmě pokud patříte mezi profesionály nebo nadšené fotografy, se zrcadlovkou máte mnohem více možností, než s mobilem. Jsou záběry, které s iPhonem prostě nevyfotíte.

Výběr foto aplikace

Je to prosté – 99 % všech snímků na iPhonu pořizuji prostřednictvím nativního Fotoaparátu. Je ihned po ruce a často ho spouštím přímo z uzamčené obrazovky pomocí gesta. Když venku panují špatné světelné podmínky či chci fotit do formátu RAW, používám aplikaci Halide Camera. Snadno mohu ovlivnit ISO, čas, pohrát si s ostřesím nebo vidět živý náhled histogramu.

Když to však obrátím do praxe, často mi stačí jen správně zaostřit, upravit kompozici a případně vylepšit expozici. Tohle všechno hravě zvládnete během pár vteřin v nativní aplikaci. Klepnete prstem na místo ostření, gestem nahoru/dolů upravíte jas a srovnáte si ruce. Ve výsledku se vracím k tomu, že fotku musíte vidět. A toho dosáhnete jen tím, že budete fotit a zase fotit.

Běžte co nejblíž

Na iPhonu se vyvarujte zoomování. Každé přiblížení fotku devastuje a snižuje její kvalitu. Pokud máte novější iPhone, můžete využít přiblížení 2x pomocí druhé čočky. Často to využívám, abych dosáhl lepší kompozice nebo si objekt přiblížil. Lehce tak předejte případnému stínu u produktové fotografie nebo si přiblížíte nějaký detail.

Jednoduché pravidlo však zní – běžte co nejblíže. Když se vám líbí například kostel ve vaší obci, běžte k němu co nejblíže se zapnutou aplikací. Hlídejte si, aby byl vidět celý, tedy v takovém měřítku, které chcete zachytit. Pro lepší kompozici si zkuste dřepnout, natočit iPhone do strany, lehnout si na zem nebo ho jen více naklopit do nějakého úhlu. Uvidíte, že se dramaticky změní výsledná fotografie. To samé platí i v případě focení dalších objektů, lidí nebo přírody. Zkrátka běžte co nejblíže to jde.

Kompozice

Velmi důležitá je kompozice, což souvisí i s tím, že půjdete co nejblíže. Nejednodušší rada zní dodržovat pravidla třetin a zlatý řez. Pravidla jsou však i od toho, aby se občas porušovala. Někdy zjistíte, že je fajn nechat objekt uprostřed či něco ve fotce useknout. Opět se vracím k tomu, že každý vidíme a „čteme” fotku jiným způsobem. Důležité je být autentický. Díky tomu se odlišíte.

iPhone foto

Často hledám inspiraci v jiných fotkách. Procházím snímky na Instagramu a říkám si, jak bych dané místo zachytil já. Když někam vyrážím, hledám si fotky, které zde byly pořízeny. Snadno se tak mohu inspirovat a někdy i najdu skrytá místa, která vedou mimo hlavní cesty. Když nějaké takové místo najdu, koukám se okolo sebe, hledám nějaký motiv nebo zajímavé pozadí.

Zpětná vazba

Fotky si samozřejmě můžete nechávat pro sebe, ale pamatujte si, že zpětná vazba je cenná. Samozřejmě i ocenění druhých vás potěší a nakopne do další práce. Rozhodně si nenechávejte své snímky jen pro sebe – pochlubte se a snažte se odlišit.

Přijďte na náš kurz

Chcete se o fotografování iPhonem či jiným mobilem dozvědět více? Láká vás procházka Prahou a focení zajímavých míst pod vedením zkušených lektorů? Přijďte na náš workshop Mistrovství fotografování mobilem.