V dalším díle mého seriálu o Životě s novým iPadOS se podíváme na mé oblíbené téma – multitasking. Ten je dle mého alfa omegou efektivní práce nejen na iPadu, ale samozřejmě i na Macu. Práci na iPadu si nedovedu představit bez několika otevřených oken najednou. Již na iOS 12 jsem byl celkem spokojen, ale iPadOS vše posouvá mnohem dál. Najednou zde máme mnohem více možností. Pojďme si je rozebrat.

Zobrazit všechna okna

Znáte z Macu funkci Exposé? Jde o gesto, které vám zobrazí na jedné ploše všechna otevřená okna. A právě tuto funkci nově naleznete i na svém iPadu s iPadOS. Apple však tuto fičuru předělal pro iPad verzi, takže vám nezobrazí úplně všechna okna, ale vždy jen okna konkrétní aplikace.

Stačí jen když podržíte a lehce zmáčknete prst na ikoně dané aplikace a pokud je tato funkce dostupná, zobrazí se vám tlačítko „Zobrazit všechna okna.” Následně se vám v rámci jedné obrazovky objeví všechna okna, mezi kterými lze přepínat, uspořádat je či zcela uzavřít. V praxi tato funkce zatím funguje u nativních aplikací, například Safari, Poznámky, Soubory a tak dále. Kalifornský gigant však slibuje, že tuto funkci mohou využít i vývojáři třetích stran.

V praxi tak mohu otevřít například 5 či více různých oken se Safari a v každém mít otevřenou jinou webovou stránku a další panely. Mohu si otevřít dvě odlišné Poznámky a mezi nimi rychle upravovat údaje, otevřít si dva emaily vedle sebe či různé složky v Souborech. Je to opravdu jednoduché a velmi užitečné.

Split View

Logickým krokem po zobrazení všech oken je přicvaknutí těchto oken vedle sebe v rámci jedné obrazovky. Split view funguje již nějaký pátek, takže vás asi neohromím tím, že i nadále můžete posouvat dvě okna na polovinu či třetinu. Když však tuto staronovou funkci dáte do kontextu všech zobrazených oken, najednou zde máte nové možnosti práce na iPadu. Je to drobnost, ale věřte mi, že dát si dva emaily na jednu plochu je mnohem praktičtější, než mezi nimi přecvakávat či opisovat data z iPhonu.

V rámci Split View tak i nadále stačí zatáhnout za lištu, která se nachází uprostřed a upravit okna dle potřeby. Stejně tak můžete vytáhnout aplikaci z Docku a rovnou ji otevřít v nějakém okně. Zcela totožně to funguje i z vyhledávání, tedy na klávesnici zmáčknete zkratku Commnad + mezerník a do vyhledávání napíšete název aplikace. Jakmile se vám zobrazí příslušná ikona, stačí ji chytnout a přetáhnout do okna. Tohle však funguje i na iOS 12.

Slide Over

Patrně největší změny se odehrály u funkce Slide Over. Právě ten na iPadu využívám nejvíce. Slide Over poznáte tak, že okno není pevně ukotveno a pluje na displeji. Ostatně švihnutím prstu můžete třetinkovou aplikaci poslat vpravo, vlevo nebo ji z displeji odhodit úplně. Jakmile poté zatáhnete od kraje zprava směrem doleva, aplikace se objeví. Často to používám když potřebuji vidět nějaké informace a následně zase celý displej. Slide Over je také šikovný pro různé kopírování a vkládání souborů nebo práci s emailem.

V iPadOS můžete nově do Slide Overu přidat další aplikace, což je neskutečná paráda. Dokonce mezi nimi můžete jednoduše přecvakávat pomocí gesta. Jak na to? Nejprve si otevřete nějakou aplikaci ve Slide Overu.

Příklad: Otevřete si Safari, ze spodní lišty si vytáhněte Dock a chyťte a přetáhněte do pravé části displeje například Poznámky. Ihned uvidíte, že Poznámky se otevřou na třetinu a budou plout na displeji. Jakmile byste za aplikaci zatáhli směrem dolů, tak se připne do Split View, což mi nechceme.

Naopak si znovu vytáhněte od spodního okraje Dock a přetáhněte na místo Poznámek další libovolnou aplikaci, například Apple Music. Okamžitě zjistíte, že místo Poznámek vidíte vaši hudbu. A nyní novinka – prstem na Apple Music jemně od spodního okraje švihněte směrem vzhůru a a najednou uvidíte všechna otevřená okna, v našem případě Poznámky a Apple Music.

Tímto způsobem můžete do Slide Overu přidat libovolné aplikace, rychle je zavřít nebo uspořádat. Tím to však zdaleka nekončí. V rámci Slide Overu můžete mezi aplikacemi přecvakávat i pomocí gesta, stačí jen lehce švihnout na spodním okraji aplikace vpravo/vlevo a ihned se v rámci Slide Overu aplikace změní. Stále si jen přehazujete aplikace mezi sebou.

Používejte multitasking

V případě, že s multitaskingem na iPadu teprve začínáte, možná to bude lehce složitější. Věřte mi však, že jakmile to dostanete pod prsty, bude se vám lépe pracovat. Není nic lepšího než si otevřít na iPadu dvě okna a kopírovat mezi nimi soubory, data, text nebo obrázky. Jsou to činnosti, které děláme každý den a iPad vám k tomu bohatě dostačuje. S iPadOS možná zjistíte, že vůbec nepotřebujete počítač.

Přijďte na náš iPadOS kurz

Chcete se připravit na příchod iPadOS? Připravili jsme pro vás speciální půldenní workshop, kde vám rychle a snadno ukážeme, jak přejít z iOS 12 na iPadOS. Kromě vysvětlení novinek se můžete těšit na naše několikaměsíční zkušenosti s testováním beta verze a praktickým nasazením v každodenním provozu.