Kalifornský gigant tento týden vydal zásadní aktualizaci pro svůj kancelářský balíček iWork, tedy Pages, Numbers a Keynote. Novinek není vůbec málo a většina z nich se točí okolo zásadních funkcí, které kopírují novinky představené v iPadOS a iOS 13. Co vše je nového?

Podpora více oken

Celé prázdniny jste mohli číst můj seriál o iPadOS a používaní iPadu jako primárního zařízení. Na tyhle aktualizace jsem se velmi těšil, jelikož do nedávné doby jste nové funkce mohly používat jen ve vybraných aplikacích. Nově i v iWork aplikacích naleznete tmavý režim a především pak podporu dvou a více otevřených oken vedle sebe. Konečně si můžete otevřít dva dokumenty Pages či Numbers a pracovat se soubory a daty najednou.

Stačí jen podržet prst na ikoně nějaké iWork aplikace a vybrat možnost Zobrazit všechna okna. Pomocí tlačítka plus pak přidáte nové okno.

V aplikacích si také můžete doinstalovat své vlastní fonty, pořídit screenshoty vybrané části dokumentu a nebo přistupovat k souborům uloženým na externích discích a USB klíčenkách. Můžete tak snadno kopírovat svá hotová díla a další data. V neposlední řadě pak můžete s lidmi sdílet celé složky.

Nové funkce Zpřístupnění

Apple také myslel na handicapované uživatele a přidal nové funkce Zpřístupnění. Můžete si přidat popis k videím či kresbám. Zpřístupnění také bylo vylepšeno u exportovaných PDF dokumentů. Apple také přidal podporu filmů ve formátu HEVC, tedy snadno je zmenšíte a zachováte přitom jejich vizuální kvalitu.

iWork můžete aktualizovat nejen na svých iOS zařízeních, ale i na Macu. Tam nám k dokonalosti chybí už jen nový operační systém macOS Catalina, který by měl být oficiálně vypuštěn již tento týden. iWork balíček je velmi mocný nástroj a snadno vám může nahradit tradiční Office dokumenty.

Chcete vědět více?

Pokud chcete dobře ovládat a znát veškeré funkce iWork aplikací na iPadu, můžete přijít na náš kurz iPad: Pages, Numbers, Keynote.