Uvedení nových iPadů Pro s sebou přineslo i nový Apple Pencil. Ten je menší, bezdrátově nabíjený a hlavně přináší podporu poklepání. Toto nové gesto je určeno k přepínání nástrojů, typicky tužka / guma. Aby fungovalo, vyžaduje podporu ze strany aplikací. Ve kterých aplikacích už podpora funguje? Vybral jsem pro vás 9, které často používám.

Pages, Numbers a Keynote

V případě kancelářského balíku Applu je podpora nového pera dle očekávání příkladná. Poklepáním se přepíná mezi zvoleným nástrojem a gumou. Gesto funguje jak u dynamických anotací, tak u kreseb.

 

Poznámky a Anotace

Stejně dobře funguje přepínání nástrojů jak v systémových Poznámkách, které příliš nepoužívám, tak v anotacích PDF souborů a obrázků, což je jeden z mých nejoblíbenějších nástrojů. Anotace využívám několikrát denně pro podepisování PDF souborů, rychlé poznámky a nebo pro korektury.

 

Paper

Již řadu let používám na psaní poznámek rukou, skycování nebo vysvětlování pomocí diagramů aplikaci Paper. Ta dle očekávání používá poklepání pro přepínání naposledy použitého nástroje a gumy.

 

Adobe Lightroom CC

V Adobe Lightroom CC nejsou kreslící nástroje, ale podpora poklepání si našla své místo u vytvření masek pro lokální úpravy. Kreslíte masku perem, poklepáte a přepne se vám maska na gumu. Opravíte, znovu poklepáte a pokračujete v maskování.

 

Affinity Photo

Zatím pravděpodobně nejkomplexnější grafický editor pro iPad, Affinity Photo, také přinesl podporu poklepání ve své poslední verzi. Poklepání přepíná štětec a gumu. Funguje správně nejen při kreslení, ale například i při úpravách masky vrstvy.

 

Procreate

Pokud se věnujete kresbě nebo třeba skicování, tak jistě znáte Procreate. Z mého pohledu nejlepší nástroj pro kreslíže nabízející tisíce různých nástrojů již také správně přepíná mezi naposledy použitým nástrojem a gumou.

 

Závěrem

Je velice pravděpodobné, že podpora poklepání je v řadě dalších aplikací, které běžně nepoužívám. Osobně se hodně těším, až se objeví v aplikacích Nebo, Evernote nebo třeba Pixelmatoru. U posledního jmenovaného již byla oznámena blížící se nová verze Pixelmator Photo.

Chcete se naučit využít iPad Pro naplno? Přihlaste se na náš kurz iPad: 100% mobilní kancelář.