Pokud máte nejnovější iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max a nainstalovali jste si poslední aktualizaci iOS 14.3, pak můžete využít nový formát při fotografování – Apple ProRAW. Možná si pokládáte otázku, jaký je rozdíl mezi klasickým JPEG/HEIC a novým ProRAW. A co klasický RAW formát, který možná znáte ze zrcadlovek? A jak na následnou editaci?

Co je Apple ProRAW?

Pravděpodobně všichni známe formát JPEG či HEIC. JPEG je klasický formát, na který fotí nejen chytré telefony, ale i profesionální fotografická zařízení. V případě HEIC jde o speciální formát, který vaše výsledné snímky zkomprimuje do menšího formátu. Výsledek? Méně místa na úložišti.

Troufám si tvrdit, že většina z vás fotí klasicky do JPEG či HEIC v případě iPhonu. Do formátu RAW jste mohli fotit i v minulosti, avšak potřebovali jste k tomu nějakou aplikaci třetí strany, například Halide. Následně jste mohli zpracovávat a editovat RAW fotky, a to přímo v iPhonu.

Zjednodušeně řečeno – RAW obsahuje nezpracovaná data zachycená senzorem, čemuž odpovídá i velikost. Jakmile jsem na svém iPhone 12 Pro Max zapnul Apple ProRAW jedna fotka měla klidně i 29 MB, oproti tomu klasická fotka ve formátu JPEG zabírala jen 2,5 MB.

Oproti JPEG vám však ProRAW dá mnohem více možností pro editaci, pokud víte, co editovat. V praxi tak dle mého nemá smysl mít nový formát ProRAW zapnutý pořád. Využívejte ho jen tehdy, když víte, že fotku budete dále zpracovávat a panují například zhoršené světelné podmínky. Ideální je to na noční fotografii, kde z formátu ProRAW vytáhnete více detailů. Vhodné použití může být i v případě portrétů či krajiny. Záleží také na tom, jak zruční fotografové jste.

Jak ProRAW zapnout?

Důležité je zmínit, že formát Apple ProRAW je zatím kompatibilní jen a pouze s iPhony 12 Pro a 12 Pro Max. Nenaleznete ho na jiných modelech, ať už iPhone 12 (mini) či iPhone 11 a starší. Pro zapnutí stačí navštívit Nastavení – Fotoaparát – Formáty a dole zapněte ProRAW.

Jakmile spustíte nativní aplikaci Fotoaparát, nahoře uvidíte logo RAW, na které když kliknete, tak můžete ovládat, zda je RAW formát zapnutý/vypnutý.

ProRAW

Jak už jsem uvedl. V drtivé většině případů ho mějte vypnutý. Rychle byste mohli přijít o místo ve svém úložišti či iCloudu. ProRAW využívá DNG formát, který zachovává mnohem více dat a větší dynamický rozsah pro pozdější zpracování. Snadněji pak můžete editovat expozici, vyvažovat bílou či vytáhnout více detailů.

Výhodou je, že formát Apple ProRAW je plně kompatibilní nejen s nativní aplikací Fotky, ale i například s Adobe Lightroom. Snadno tak můžete pomocí vašeho iPhonu 12 Pro vyfotit noční oblohu do RAW formátu a následně editovat v Lightroomu či jiné aplikaci, která podporuje RAW formát.

Vřele doporučuji to vyzkoušet. Schválně udělejte stejnou fotku – jednou ve formátu JPEG a jednou v ProRAW. Poté běžte do úprav a editací v Apple Fotkách a sami uvidíte rozdíl. Jednotlivé posuvníky vás pustí do větších hodnot a v případě ProRAW bude vaše fotka kvalitnější co do počtu dat.

ProRAW

Chcete se naučit fotit nejen pomocí iPhonu?

Pokud vás baví fotografování iPhonem, či jiným chytrým telefonem přijďte na náš intenzivní a praktický workshop. Část dne strávíte venku, kde vám poskytneme spoustu praktických a užitečných rad. Druhá část dne se pak odehrává v učebně, kde zpracováváme výsledné fotografie. Stačí se jen přihlásit.