Nové Macbooky Pro jsou vybaveny dvojicí nebo čtveřicí Thunderbolt 3 portů, což vyvolalo velké množství diskuzí o praktičnosti celého řešení. Apple se rozhodl vsadit na budoucnost a nahradil všechny stávající porty jedním jediným. Osobně si myslím, že tato investice do budoucnosti je správná, a pokud bude uživatelům něco dělat problém, tak to budou rozdíly mezi USB-C a TB3. Pojďme se udělat trochu jasno v pojmech.

 

Thunderbolt3 vs USB-C

Oba dva jmenované konektory vypadají na první pohled stejně, protože mají stejný tvar konektoru. V mnoha situacích proto je jedno, jestli použijete USB-C či Thunderbolt3 kabel/redukci/periferii, ale ne vždy! Thunderbolt3 nabízí vyšší maximální přenosovou rychlost, jiné režimy fungování a je zpětně kompatibilní s USB-C. Pokud tedy použijete TB3 port/redukci/kabel, nemůžete prohloupit. Obráceně to však neplatí! Některá zařízení určená pro TB3 nebudou v USB-C portu fungovat a dokonce některé USB-C kabely/redukce nemusí fungovat správně s TB3 zařízeními.

Jak se vyznat v redukcích

Jak Apple, tak i další výrobci vždy jasně rozlišují, za daný kabel/redukce splňují specifikaci USB-C či TB3. Například redukce TB3 – TB2 proto nefunguje s Macbooky 12”, které mají pouze USB-C porty. Novým Macbookům Pro umožňuje připojit všechny TB2 zařízení jako jsou externí disková pole nebo například Thunderbolt display. Ke staršímu Macbooku 12″ s USB-C porty Thunderbolt displej nepřipojíte.

Pro srovnání kabel USB-C na Lightning bude fungovat jak se staršími Macbooky 12”, tak i s novými Macbooky Pro a umožní připojit/nabíjet iPhone či iPad. Bude fungovat i s jakoukoli USB-C/TB3 nabíječkou.

Závěr

Vzhledem k tomu, že redukce a kabely pro USB-C či TB3 jsou poměrně drahé, je rozumné si dobře rozmyslet, co budete opravdu potřebovat. Při nákupech si dávejte pozor na přesné označení a při nákupech neznačkových čínských kopií je potřeba dvojnásobná opatrnost. Je pravděpodobné, že časem se trh ustálí, redukce i kabely budou levnější a bude v nich větší pořádek.