Pravidelně přesvědčuji zejména začínající Mac uživatel, aby svůj počítač měli zabezpečený heslem. Pokud totiž počítač není zabezpečen, může kdokoli zneužití vaše data, vaší identitu, emailovou komunikaci a další citlivé informace. Pokud vás nebaví heslo při spuštění či probuzení Macu zadávat stále dokola, existuje několik možností, jak celý proces zrychlit.

Nové Macbook Pro a TouchID

Pokud se rozhodnete pro nový Macbook Pro s Touch Barem, tak pro odemykání počítače můžete používat Touch ID stejně jako u iPhonu. Otisk prstu je rychlý, spolehlivý a poměrně bezpečný způsob zajištění přístupu k počítači. Nastavení a přidání dalších otisků se provádí v Předvolby systému – Touch ID.
Touch ID Mac

 

Odemykání pomocí AppleWatch

Další možností je odemykat Mac pomocí AppleWatch. Pokud je máte spárovány se svým Apple ID, jsou na ruce, jsou zabezpečeny PINem, jsou odemčené, Apple ví, že u počítače jste vy. Stačí tedy v Předvolby systému – Zabezpečení a soukromí na paletce Obecné povolit odemykání Macu z AppleWatch. Pak stačí probudit počítač a být dostatečně blízko s AppleWatch a heslo opět zadávat nemusíte.

 

Odemykání Macu pomocí AppleWatch

 

Speciální aplikace

Pokud nemáte ani nový Macbook Pro ani AppleWatch, stále můžete využít několik alternativních metod. Například aplikace Knock 2.0 umožňuje odemykat Mac pomocí poklepání na váš iPhone v blízkosti Macu a není jediná. Podobně funguje třeba i MacID.

 

Mac ID

 

Závěr

Je na zvážení každého uživatele, nakolik si váží svých dat a svého soukromí. Ale nezabezpečený počítač je v dnešní době nejen hazardem, ale doslova hozenou rukavicí všem, kteří by jej chtěli zneužít. Je to jak nechat otevřené dveře od bytu a tvrdit, že jste přece doma a nic se nemůže stát.

Chcete se naučit pracovat s Macem? Přijďte na naše kurzy Mac OS: Přecházíme na Mac a Mac OS využijte Mac naplno.