Každý to určitě zná. I když se snažíte nějak své fotografie organizovat, ne vždy je jednoduché najít konkrétní snímky rychle. Apple se proto rozhodl zapojit umělou inteligenci a pomoci uživatelům s jednoduchým hledáním fotografií i v případě, že v nich mají chaos. Chytré vyhledávání objektů funguje jak na iOS (iPhone i iPad) i na Macu. Jedinou podmínkou je používat knihovnu fotografií na iCloudu.

Jak pomáhá umělá inteligence?

Apple používá umělou inteligenci pro vyhledávání objektů uvnitř fotografií, aniž byste je museli ručně označit pomocí klíčových slov. V tomto okamžiku jsou vyhledávány řádově stovky objektů, například hory, auta, letadla, zvířata, moře, jezera apod.

Protože jde o poměrně náročnou operaci, rozpoznávání objektů neprobíhá v koncových zařízeních, ale na serverech Applu. Funkce je proto k dispozici pouze pro fotky, které jsou uloženy v knihovně fotografií na iCloudu.

 

Vyhledávání ve Fotkách

 

Jak vyhledávat fotky dle obsahu?

Spustíte aplikaci Fotky, která je k dispozici jak na iOS, tak i na Macu. Ať už stojíte ve Fotografiích, Albech či Vzpomínkách, vždy je k dispozici lupa pro vyhledávání. Stačí ji vybrat a napsat, co hledáte. Kromě rozpoznávání obličejů, práce s GPS či klíčovými slovy se využívá právě databáze rozpoznaných objektů uvnitř fotografií. Takže můžete vyhledávat místa podle jejich názvů, například “Chorvatsko”, “Národní divadlo” nebo třeba “Evropa”. Hledat ale můžete i obecné objekty jako “interiér”, “moře”, “hory”, “pes”, “auto”, “letadlo” apod.

 

Vyhledávání ve Fotkách

 

Závěr

Je pravděpodobné, že Apple bude postupně rozšiřovat množství vyhledávaných objektů a zlepšovat přesnost jejich vyhledávání. Neříkám tím, že můžete teď hned přestat udržovat nějaký pořádek ve svých snímcích, ale vyhledávání bude čím dál přesnějším a užitečnějším nástrojem. Pokud máte desetitisíce neorganizovaných fotek, tak je právě umělá inteligence vaší záchranou.

Chcete se o práci s fotkami dozvědět víc? Přijďte na kurz Photos: Fotky na Macu nebo iPad: Fotky na cestách.